26 Април 2024 г. Петък

Сметната палата се усъмни в раздадените 500 млн. лв. на общините

2014-02-26 22:07:28

Сметната палата гласува на свое заседание да бъде извършен „Одит на процедурата за избор на проекти и програми за целите на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

Одитът ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на 499 344 577 лв. за изпълнение на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Одобряването на трансферите за развитие на регионите стана с постановление на правителството на 7-и февруари.

Целта на одита е да се отговори своевременно на очакванията на обществото и на въпросите, зададени в публичното пространство от Националното сдружение на общините в България, икономисти и др., за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на проектите, които ще бъдат финансирани по програмата.

Одитът се включва в Програмата за одитната дейност на Сметната палата за 2014 г., тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че финансовият министър Петър Чобанов не приема твърдението на ГЕРБ, че държавата дала повече пари от фонда за развитие на регионите на общини на ДПС и БСП и са ощетени общини на опозицията.
Припомняме, от фонда бяха разпределени 500 милиона лева за проекти на общините.

Нямах намерение да водя партийна статистика, заяви на брифинг в МС той след днешното заседание на правителството. Припомняме, по-късно Чобанов има среща с кметовете в МФ именно по темата за въпросните 500 милиона лева и критериите за тяхното разпределение.

В предишния мандат най-много общини на ГЕРБ „се облажили" от държавната финансова подкрепа - 70% отишли за кметове на ГЕРБ, 8% за общини на БСП и 4% за тези с кметове от ДПС.

Ако се вземат за сравнение капиталовите разходи, картината не е по-различна - 86% за общини на ГЕРБ, 4% за БСП и 2% за общини на ДПС. Столична община усетила най-много от щедростта на управлението на Бойко Борисов.

Петър Чобанов припомни как през януари 2013 в края на мандата на ГЕРБ са разпределени 30 милиона лева за строеж на нови детски градини при това все за общини на тогавашните управляващи.

По повод на част от парите от фонда, които се дават на АПИ за пътно строителство - 126 милиона лева отиват за общини на ГЕРБ или 36% от общия ресурс.
Не можем да кажем, че имаме някакво категорично негативно отношение към населението в общините на ГЕРБ, поясни финансовият министър. 36% от целия ресурс съвсем не е малко, допълни Петър Чобанов.

Той припомни, че целта на заделените 500 милиона лева във фонда са за намаляване на регионалните различия. Министърът подчерта, че се дават пари на общини, които сега не са имали възможност за достъп до финансов ресурс, за да реализират свои проекти
.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати