26 Април 2024 г. Петък

Какво се случи през трансферно лято 2010

2010-09-01 11:46:00

Летният трансферен прозорец затвори. Клубовете в Европа вече нямат право да продават и купуват футболисти. Както се казва, който направил трансфер – направил.

 

Нещата, които се случиха в горещите месеци на 2010-а, почти по нищо не се различаваха от тези през същия период миналата година. Най-активен на пазара отново бе английският Манчестър Сити, а доста пари пръснаха и испанските грандове Реал Мадрид и Барселона.

 

Любопитно е да се отбележи факта, че и руските клубове започват да се борят с най-големите или по-специално Зенит Санкт Петербург, който похарчи 40 млн. паунда за нови футболисти.

 

ТОП 5 на отборите, похарчили най-много през лятото:

 

1. Ман Сити – 119,4 млн. паунда

2. Реал Мадрид – 66,26 млн.

3. Барселона – 58,90 млн.

4. Ювентус 40,90 млн.

5. Зенит 39,26 млн.

 

На Острова:

 

За никого не е тайна, че шейх Мансур разполага с неограничени средства. Собственикът на Ман Сити даде 120 млн. паунда на Роберто Манчини за нови футболисти и той привлече на „Ийстландс” Давид Силва, Марио Балотели, Яя Туре, Александър Коларов, Жером Боатенг и Джеймс Милнър.

 

В Ман Юнайтед акостираха Хавиер Ернандес, Крис Смолинг и Бебе, докато Челси взе Рамиреш и Йоси Бенаюн. Арсенал се подсили със Себастиен Скилачи, Маруан Чамак и Лоран Кошелни, докато в същото време Ливърпул продаде Хавиер Масчерано и взе Кристиан Поулсен, Джо Коул, Поул Кончески, Раул Мейрелеш, Милан Йованович. Все още пък не е ясно дали Рафаел ван дер Ваарт е играч на Тотнъм или остава в Реал Мадрид.

 

В Испания:

 

В Испания Барса успя да привлече в редиците си голмайсторът на „Ла Фурия” Давид Вия, който стана и най-скъпият трансфер на лятото – 32,72 млн. паунда. На „Камп Ноу” акостираха още Адриано Корея и Хавиер Масчерано. Тръгнаха си обаче Златан Ибрахимович, Яя Туре, Рафа Маркес и Тиери Анри.

 

Новият треньор на Реал Мадрид Жозе Моуриньо нямаше как да не направи промени. Специалния купи Сами Кедира, Месут Йозил, Педро Леон, Серхио Каналес, Анхел ди Мария и Рикардо Карвальо. Капитаните на „кралете” Раул и Гути обаче се отправиха към Шалке и Бешикташ.

 

На Ботуша:

 

Бомбите на Апенините бяха хвърлени от Милан. Да вземеш Златан Ибрахимович и Робиньо за една седмица е нещо значимо. От друга страна Ювентус не спря да купува и в Торино дойдоха Леонардо Бонучи, Фабио Куалярела, Арман Траоре, Симоне Пепе, Милош Красич, Хорхе Мартинес, Марко Сторари, Алберто Акуилани и Марко Мота.

 

Адриано и Марко Бориело са по-значимите покупки на Рома, а с Дженоа подписа цял отбор нови. Шампионът Интер пък само гледаше какво другите отбори правеха на пазара.

 

ТОП 5 на най-скъпите трансфери:

 

1.Давид Вия от Валенсия в Барселона – 32,72 млн. паунда

2. Давид Слва от Валенсия в Ман Сити – 26,18 млн.

3. Джеймс Милнър от Астън Вила в Ман Сити – 24,54 млн.

4. Марио Балотели от Интер в Ман Сити – 22,90 млн.

5. Анхел ди Мария от Бенфика в Реал Мадрид – 20,45 млн.

 

В Германия:

 

Байерн остана тих през горещините, докато Волфсбург успя да закупи Диего, Симон Кяер, Арне Фридрих, Сичеро, Марио Манджукич и Насим Бен Калифа. Шалке успя да си осигури услугите на Раул, Клаас-Ян Хунтелаар, Хурадо и още няколко добри футболисти. Вердер Бремен пък продадоха Месут Йозил на Реал Мадрид и с парите взеха Уесли, Марко Арнаутович и Микаел Силвестре.

 

По света:

 

Френският шампион Олимпик Марсилия пусна Хатем Бен Арфа в Нюкасъл, но се подсили с Лоик Реми и Андре-Пиер Жиняк, а Бордо продаде звездата си Йоан Гуркюф на Лион. Руският Зенит направи няколко много скъпи трансфера. В Санкт Петербург пристигнаха Бруно Алвеш, Александър Лукович, Сергей Семак и Александър Бухаров. Рубин Казан пък взе Обафеми Мартинс и брои 20 млн. евро на Хофенхайм за Карлос Едуардо.

 

Звездан Мисимович, Емилиано Инсуа и Лорик Кана бе селекцията на Галатасарай, Мамаду Нианг, Исиар Диа, Джоузеф Йобо и Мирослав Стох тази на Фенербахче, а Рикардо Куарешма, Гути и Мехмет Аурелио подсилиха съперника на ЦСКА в Лига Европа Бешикташ.

 

Трябва да се отбележат и още няколко трансфера. Носителят на Златната топка за 2006 година Фабио Канаваро заигра в Ал Ахли от ДХеубай, а Тиери Анри стана част от американската Мейджър Лийг Сокър, преминавайки в Ню Йорк Ред Булс.

 

ТОП 5 на клубовете, спечелили най-много от продажба на футболисти:

 

1.Валенсия – 68,71 млн. паунда

2. Интер 43,35 млн.

3. Бенфика 40,90 млн.

4. Барселона 36,81 млн.

5. Ливърпул 31,08 млн.

 

Информация: transfermarkt, goal.com/Novsport.com, цифрите са в английски лири

източник: actualno.com

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати