19 Април 2024 г. Петък

Битките за евровота: БСП срещу ГЕРБ и Кунева срещу Бареков

2014-02-26 09:49:03
ГЕРБ и БСП засега имат подкрепата на равен брой гласоподаватели и никой не може да прогнозира чия ще е победата на предстоящия евровот през май, смята социологът доц. Андрей Райчев. 
 
По всичко личи, че резултатите ще се решават с фотофиниш, какво ще стане, никой не знае до изборите, това са мътни въпроси, коментира той пред Dnes.bg. 
 
Единственото напълно сигурно засега е, че е абсурдно да има предсрочни избори не само заедно с тези за представители в Европейския парламент, а и след това. 

Райчев смята, че голямата битка на евроизборите ще е тази между Реформаторския блок и новопоявилата се, но вече набрала скорост, формация на Николай Бареков „България без цензура”. 

Един от малките ще вземе две места. Понеже бариерата е много висока, но има една бонификация за малкия. Така че ДПС може да вземе три места, но една малка партия ще има две. Така стана и с НДСВ, припомни той. 

Райчев обаче отказа да прогнозира към момента чии шансове са по-големи - на Реформаторите или на „България без цензура”, защото и техните резултати, както и на водещите партии ГЕРБ и БСП, са много близки.

Според него обаче тези две места са важни, макар че победата изглежда по-голяма, отколкото е всъщност.

„Към момента около 200 000 души възнамеряват да дадат глас за Бареков, обаче дали ще отидат реално до урните, не се знае, това е нова партия.

Реформаторите пък са в капана на това, че те са съшити от две неща и то доста различни. Избирателите на Меглена Кенева са една бира, тези на ДСБ са друга и това е изключително сложен въпрос. Ако Кунева е лидер, дали тези на Костов ще гласуват, ако пък не я направят лидер, дали нейните ще гласуват, смътен е въпросът, двете партии имат вътрешен капан, коментира Райчев.
 
Според него няма и отговор на въпроса за гласовете за националистическите партии, за които пък има и риск да останат без представител в ЕП. 

Около 250 хиляди избиратели имат НФСБ и „Атака”, но те делят една торта. Има вариант да си поделят гласовете и тогава нито една ще влезе, или пък едната да дръпне и да има евродепутати, каза той. 

Според него фактът, че депутати напускат ГЕРБ и БСП, не е изненадващ, защото такива ситуации е имало във всички предишни парламенти. 

Двете партии се топят, това сме го гледали във всеки парламент. Въпросът е, че ако и Волен Сидеров реши за завива, не се знае как „Атака”ще завие, защото това е рехава партия и във всички парламенти се е топяла, коментира той.

Според него не е изненада и това, че напусналите ГЕРБ Красимир Стефанов и Светлин Танчев ще работят за Бареков. 

„Иначе Бареков успя да наложи на обществото мисълта, че той влезе в парламента и така той е политическа сила и съответно той ще привлича избиратели", отбеляза социологът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати