Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Март 23
Начало arrow Икономика arrow Неплащането на заплати да стане тема № 1, настоява КНСБ

Неплащането на заплати да стане тема № 1, настоява КНСБ

  Print E-mail
2014-02-24 12:40:57
източник: news.bg

Синдикатът КНСБ не е доволен от тристранния диалог и се притеснява от посоката, по която е поело правителството по отношение на промените в Кодекса на труда.

Само няколко часа преди поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) синдикатите се обявиха за пореден път против някои от предложените промени в трудово-правните отношения у нас.

"Свидетели сме на нестихващи атаки срещу правата и интересите на българския работник, изразяващи се в конкретни и добре организирани премерени действия", сигнализира президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Притесненията на синдиката са породени от приетите вече три пакета от мерки на правителството на Пламен Орешарски за облекчаване на административната тежест за бизнеса, както и предложените промени в Кодекса на труда от двама народни представители от БСП - Милко Багдасаров и Петър Кънев.

Димитров използва случая още веднъж да удари по работодателските организации, като ги обвини в опит за радикални промени, които дебалансират отношенията между работник и работодател. "Това е ново отношение към тристранния диалог", обяви синдикалистът и обърна внимание на това, че в дневния ред на заседанията на НСТС се включватточки, които не стоят толкова на дневния ред на обществото.

"Ключовите изменения на трудовото законодателство не минават през НСТС", подчерта още Димитров и намери разлика в отношението към тристранния диалог на това правителство и на правителството на Тройната коалиция.

Темата за неплатените у нас заплати на работниците заема едно от първите места в списъка със задачи на синдиката. КНСБ настоява за поет ясен ангажимент още в следващите дни от Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски по отношение на неплатените заплати, както и обещание от тях, че промените в трудовото законодателство ще минават само след заседания на НСТС.

"Проблемът с неплатените заплати се потули под масата и се изкараха други "по-важни" въпроси", алармира още Пламен Димитров и мотивира важността на думите си с данни, според които 90 на сто от работещите българи настояват за спешно решение на проблемите с неплатените заплати.

КНСБ се обяви още веднъж против исканите от депутати и работодатели промени, като например възможността за уволнение на пенсионери или въвеждането на различен подход към работещите в малките или в по-големите предприятия.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  Новини Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно ...
  Новини Снимка: pixabay.comФинансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година. - - В изявление ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?