19 Април 2024 г. Петък

Учителите в Рибново на протест, децата пропускат часовете

2014-02-24 10:17:34

Напрежението в училището в Рибново остава високо и в началото на новата седмица. Децата не стигнаха до класните стаи в понеделник заради протестите на учителите, които защитават уволнения директор Манчо Джуркин.

Той е уволнен дисциплинарно, а заповедта му пристигнала по куриер. В нея е посочено, че е нарушил правилника за провеждане на изпити, като е разрешил така наречените частни ученици да се изпитват в столовата, а изпитните книжа не били подпечатани.

"По този начин се дава право на учителите да дадат учебно съдържание за 1 клас вместо за 8, образно казано”, обясни миналата седмица пред bTV Васко Павлов от Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград.

 

Отстраненият директор смята, че уволнението му е по политически причини и обвинява в неправомерна намеса бившия дългогодишен кмет на Гърмен и настоящ депутат от ДПС Ахмед Башев. 15 учители, които подкрепят бившия директор са в ефективна стачка. 

„Сред тях има само един учител, а той ще става зам.-кмет”, изтъкна уволненият директор по bTV.

Учителят Саим Саламанов обяви, че продължава да подкрепя отстранения директор. „Ние сме против политическите чистки, които ДПС прави в цялата област Благоевград”, допълни той.

"Не се притеснявам от уволнение, ние сме 15 кадърни човека от Рибново, продължаваме нашата стачка”, добави колегата му Ибрахим Джуркин, който има 30-годишен стаж в местното училище.

Кметът на Рибново Феим Исса обяви, че иска да търси компромис чрез дълги разговори с протестиращите учители. 

„Като кмет искам да вляза в училището и да говорим с колегите. През 2003 г. имахме подобен проблем, намерихме компромис след дълги разговори и тогава аз бях назначен за директор, а Джуркин - за помощник по учебната дейност”, обясни Исса. Той настоя, че отстраненият директор е освободен от този пост, но не и от зам.-директорския с ресор учебна дейност.

„Циркът е пълен, къде има дисциплинарно уволнен човек, който да остава на зам.-директорски пост”, възрази Манчо Джуркин, който настоя за намесата на образователния министър Анелия Клисарова в казуса и ненамеса на Ахмед Башев и ДПС в кадруването в училището.

Няколко родители на ученици се събраха в ранния час пред учебното заведение с настояване учебната дейност да бъде възобновена. „Аз нямам вече ученици, но двете ми момчета са завършили тук. Не искаме работа в училището, защото нямаме нужната квалификация. Искаме само децата да учат, а не да ги връщат”, коментира баща. 

„Искам законът да е спазен и децата да бъдат пуснати в училище. Значи има заповед на началника на инспектората и закон, които трябва да се спазят”, категоричен бе кметът на Рибново.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати