23 Април 2024 г. Вторник

ЕС готов да предостави 20 млрд. евро на Украйна

2014-02-24 10:15:28

Европейският съюз е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това съобщи председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

„По мое убеждение след сформирането на новото правителство на Украйна ЕС ще може незабавно да предостави 20 милиарда евро подкрепа, за да спаси страната от фалит“, каза Брок. 

Той отбеляза, че помощта на ЕС ще бъде насочена към „създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната“ и „подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС“.

 

Брок изрази надежда, че в скоро време Украйна ще има нов кабинет, който ще проведе нужните реформи.

„Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа“, каза той. 

В края на миналата седмица Русия отложи втория транш от договорения с Виктор Янукович заем за Украйна. Москва ще вземе решение за отпускане на финансова помощ, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Официална делегация на Европейския парламент начело с Елмар Брок посети през уикенда Киев, където обсъди с украински депутати оказването на помощ на страната за излизането й от кризата. 

Председателят на Върховната рада Олександър Турчинов заяви вчера, че икономическата ситуация в Украйна е катастрофална. Той каза, че в хазната няма пари. 

И ЕС, и Украйна обвързаха отпускането на финансова помощ за страната със съставянето на новото правителство. Преговорите за сформирането му в Киев вече текат, като Турчинов определи срок до 25 февруари за сформиране на ново мнозинство в парламента и на нов кабинет. 

Междувременно изпълняващият функциите на вътрешен министър Арсен Аваков и парламентарният представител по контрола върху Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко направиха кратко работно посещение в Симферопол, столицата на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна се връща в руслото на мирния диалог. Много е важно никого да не провокираме. Ситуацията е такава, че сега е важно да не се повтори сцена на противопоставяне, подобна на киевската. Мисля, че ще успеем да успокоим всичко с мирен диалог", заяви Аваков.

Първото посещение на новото ръководство на силовите структури в регионите беше в автономната република Крим, където вчера участници в митинг в Севастопол стихийно преизбраха кмета и поискаха да се присъединят към Русия.

Ръководителите на девет областни администрации от западната и централна част на Украйна подадоха оставка. Без ръководство останаха Лвовска, Тернополска, Волинска, Николаевска, Ивано-Франковска, Кировоградска, Житомирска, Полтавска и Виницка област.

Заявленията на бившите губернатори са публикувани на сайтовете на областните администрации. Като мотив за оставката най-често се посочва сложната политическа ситуация, посочва БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати