19 Април 2024 г. Петък

Тимошенко обяви: Кандидатирам се за президент

2014-02-22 19:35:45

Освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко обяви, че възнамерява да участва на изборите за президент на Украйна, насрочени от парламента за 25 май, предаде ИТАР-ТАСС.

"В момента пътувам за киевския площад Независимост. Ще се кандидатирам за поста на президент”, заяви Тимошенко, преди да отлети от Харков за Киев.

Тимошенко бе изведена от болницата в инвалидна количка, но с бодър вид. Очаква се тя да пристигне на площад Независимост в Киев след около 2 часа.

 

"Диктатурата падна", гласи първото изявление на Юлия Тимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта на  нейната партия "Баткившчина" и цитирано от АФП. 

По-рано днес украинската Върховна Рада прие постановление за отстраняване от длъжност на държавния глава Виктор Янукович. За това решение гласуваха 328 народни представители. 

Депутатите решиха още да свикат предсрочни президентски избори на 25 май. Новоизбраният днес председател на Върховната Рада Олександър Турчинов заяви, че президентът се е отказал от конституционните си задължения и това "заплашва функционирането на държавата, териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

Малко по-рано украинският президент Виктор Янукович заяви в телевизионно интервю, че няма да подава оставка.

"Не съм напуснал страната. Нямам намерение да подавам оставка. Аз съм легитимно избраният президент", обяви той в интервю за телевизионен канал, базиран в големия източен град Харков.

По-късно той отново заяви, че категорично отказва да признае решението на Върховната Рада за отстраняването му от длъжност.

Според новоизбрания председател на украинския парламент Олександър Турчинов тази вечер е бил осуетен опит на президента Виктор Янукович да отпътува със самолет за Русия и сега той пребивава в Донецка област.

"Той е опитал да се качи на самолет за Русия, но гранични служители са го спрели", гласят цитираните от агенция Интерфакс  думи на Турчинов. Засега обаче не е възможно да бъде потвърдено дали това отговаря на истината.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу  приветства в акаунта си в Туитър освобождаването от затвора на бившия украински премиер Юлия Тимошенко. Официална делегация на Европейския парламент отпътува днес  за Киев, за да обсъди с украинските депутати помощта, която ЕС  може да окаже на страната, за да излезе от кризата, съобщи още  ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на ЕП.

Тя е оглавявана от председателя на комисията на ЕП по външните работи, германския евродепутат от Европейската народна партия Елмар Брок.

Министрите на външните работи на Великобритания Уилям Хе и на Германия Франк-Валтер Щайнмайер са се споразумели да подкрепят новото правителство на Украйна и да способстват за предоставянето на финансова помощ от страна на Международния валутен фонд, съобщава още ИТАР-ТАСС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати