29 Март 2024 г. Петък

Сътрудник на Тимошенко оглави парламента в Украйна, полицията взе "страната на народа"

2014-02-22 15:52:01
Украинските депутати избраха днес Александър Турчинов за председател на парламента, предадоха световните агенции. 

Турчинов е смятан за един от най-близките съратници на опозиционния лидер Юлия Тимошенко, която се намира в затвора. Той е председател на парламентарната група на партията й "Баткивщина", най-голямата опозиционна формация във Върховната Рада. За кандидатурата му гласуваха 288 депутати от общо 450 в парламента, уточнява агенция "Ройтерс". 

Турчинов заменя начело на парламента Владимир Рибак, който по-рано днес обяви, че се оттегля заради влошено здраве. Рибак е смятан за верен на президента Виктор Янукович.

По-рано днес Турчинов обяви, цитиран от ИТАР-ТАСС, че повечето членове на правителството на Украйна са напуснали работните си места и са заминали в неизвестна посока. Единственият легитимен орган сега остана Върховната рада", посочил той.

Полицията застана "на страната на народа"

В комюнике от името целия състав на Министерството на вътрешните работи, публикувано на официалния му сайт, украинската милиция заяви, че е "на страната на народа" и споделя неговите въжделения "за бързи промени", предаде агенция "Франс прес".

"Милицията служи на народа и споделя напълно неговите въжделения за бързи промени", се подчертава в текста.

"Отдаваме почит към убитите" при насилието тази седмица в Киев, чийто брой достигна 80 души, се допълва в комюникето, цитирано от АФП. 

Не е известно къде е Янукович 

Докато Радата работи усилено в опит да приеме договорените във вчерашното споразумение между украинското правителство и опозицията законови промени, президентът Виктор Янукович се скри от публични изяви. 

Сутринта лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко обяви, че Янукович е напуснал Киев. По-късно "Ройтерс" съобщи, че резиденцията на президента, която се намира на около 15 км от столицата Киев, е празна и неохранявана днес.

Президентът Виктор Янукович е в Украйна, съобщи пред "Ройтерс" източник от охраната на резиденцията. 

"Той е добре и е в Украйна"Не мога да кажа".

Украинската информационна агенция УНИАН цитира Анна Герман, депутатката от управляващата Партия на регионите и президентски съветник, според която Янукович е в североизточния град Харков.

Самолетът на президента на Янукович не е кацал на летището в Харков, съобщи по-рано ИТАР-ТАСС, като се позова на информационната служба на летището. 

Украински медии разпространиха информацията, че президентът е излетял за Харков за участие в конгреса на депутатите от югоизточните области, организиран от Общоукраинския обществен съюз "Украински фронт". 

САЩ обещаха съдействие за помощ от МВФ

САЩ се ангажираха пред Украйна, че тя ще получи "силна подкрепа" от Вашингтон при търсена на помощ от Международния валутен фонд (МВФ) за стабилизиране на икономиката на страната след месеци на парализиращо насилие по улиците, обяви късно снощи Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.

Постигнатото в петък споразумение е и възможност за стабилизиране на украинската икономика и възобновяване на преговорите с МВФ, допълни високопоставеният служител на Държавния департамент, пожелал анонимност, уточни Ройтерс.

Украйна отмени вчера планираната емисия на 5-годишни еврооблигации на стойност 2 милиарда долара, които се надяваше Русия да купи и така Киев да избегне фалит, припомня БТА. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати