29 Март 2024 г. Петък

"Атака" се репчи, ГЕРБ в страх, БСП и ДПС тушират "търканията"

2014-02-21 10:55:36

В своя анализ за "24 часа" социологът Юрий Асланов коментира възможно ли е да се случат избори 2 в 1 и има ли прегрупиране на силите в политическото пространство. "Атака" се репчи, ГЕРБ е в плен на два страха - да не се разпадне групата му до евроизборите и как да съумее да проведе кампанията си така, че да получи равностойни шансове за победа. БСП и ДПС ще тушират търканията - в момента всички заемат начални позиции за кампанията. Двете управляващи партии няма да рискуват стабилността на правителството по повод едни евроизбори, които не разпределят реално власт. На 25 май, когато се очаква да е евровотът, животът нито ще започне, нито ще завърши. По всичко личи, че на тази дата няма да се случи нищо, което да реши сложния политически ребус в страната", прогнозира Асланов.

"Сега"Големите партии влязоха в сговор срещу избирателите". БСП за пореден път се огъна пред ДПС и с мълчаливото съдействие на ГЕРБ парламентът обезсмисли възможността за пренареждане на листите. Опасенията, че новият Изборен кодекс няма да допусне ефективно преференциално гласуване за депутати, напълно се оправдаха. Бе приет компромисен вариант, който на практика обезсмисля първоначалния замисъл - хората да могат да гласуват за личности.

По предложение на ДПС бе записано, че когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му ще се зачита като вот за първия в листата. Предложението бе прието без дебати със 79 гласа "за", 8 " против" и 7 "въздържали се". За прокарването на текста спомогна и отсъствието на повечето депутати от ГЕРБ, които можеха да обърнат вота със своите 93 гласа. Гласуваното предложение означава, че водачите на парламентарни листи ще са неприкосновени и гарантирано ще влизат в парламента. Депутатите отмениха и мажоритарния вот при избори за Велико народно събрание (ВНС) и занапред депутатите в него ще се избират само пропорционално. Досега половината от 400-те депутати се избираха пропорционално, а другата половина - мажоритарно в два тура. Предложението на ГЕРБ да се запази сегашното положение бе отхвърлено. Не мина и другата им идея - за сваляне на бариерата за влизане в НС от 4% на 3%.

Обзорният материал на "24 часа", проследяващ случващото се в Украйна, и днес е илюстриран със смразяващи фотоси. Най-малко 100 души са загинали и 500 са ранени при новите кървави сблъсъци в центъра на украинската столица Киев от вчера, предава Си Ен Ен.

Различни източници в Киев обявяват различен брой на жертвите. Протестиращите и спецчастите взаимно се обвиниха, че при сутрешните сблъсъци са използвали истински патрони. Вчера следобед украинският вътрешен министър Виталий Захарченко издаде заповед на органите на реда да бъде раздадено бойно оръжие и да бъде позволена неговата употреба "в съответствие със закона за милицията в Украйна". На правоохранителните органи е било наредено да използват оръжие, но само при самозащита. Кървавите сблъсъци са се развили часове след като президентът Виктор Янукович и трима лидери на опозицията са договорили примирие за вчерашния ден на траур в страната. От рано сутринта обаче са започнали нови сблъсъци на "Евромайдана". "Възмутени сме от кадрите, на които се вижда как силите на реда стрелят с автоматично оръжие срещу сънародниците си", каза говорителят на президента Барак Обама Джей Карни. Той призова украинската армия да не се се меси в конфликта, който би могъл да бъде разрешен с политически средства.

Малко над 4 млрд. лева е спечелила България от членството си в Европейския съюз. Това показва сметката, направена на база данни на Министерството на финансите и единния информационен портал, отразяващ изпълнението на програмите по структурните фондове на ЕС. Внесли сме 5,3 млрд., а сме получили 9,3 млрд. лв., разяснява "Стандарт". Брюксел обаче досега е възстановил малко над половината средства по оперативните програми за периода 2007-2013 г., или 51,29% от сумата. През тази и следващата година страната ни ще продължи да получава плащания по проекти от стария период.

"Труд" оповестява решението на МВР да обяви война на дилърите край училищата. Започнала е масова регистрация на дилърите, които работят с невръстни клиенти. Изготвя се и интерактивна карта на местата, където се предлагат наркотици. Внедряват се агенти по наркосборищата.

Два тира с рекордните за България 1200 кг хероин са преминали безпрепятствено през ГКПП Капитан Андреево, без дори да бъдат проверени от митническите и граничните власти на пункта. Аферата е от вечерта на 24 януари, но се пази в дълбока тайна от властите, за да се избегне скандал по случая. Освен през Капитан Андреево турските камиони са минали без проблем и през още един български граничен пункт, преди да продължат пътя си към Западна Европа. Заловени са на 25 януари на германо-холандската граница, информира "24 часа". Случаят е
разгледан подробно и от "168 часа".

Бачково ликува, благославя Синода за махането на Борис. "Превърна това свято място в затвор", предава думи на богомолци "24 часа". Ревизия тепърва ще установява какво наследство е оставил Борис. Ще се разследва и как точно е извършена реставрацията на чудотворната икона на Богородица. "Боже, изобщо не го искаме да се връща", категорична е Зорка Джамурова, бивш кмет на Бачково.

Държавната и общинската администрация, както и съдебната система, ще се усъвършенстват с 295,5 млн. евро от ЕС, информира "Труд". Толкова са предвидените средства за новата оперативна програма "Добро управление", която трябва да се прилага в периода 2014 - 2020 г. Това става ясно от първия цялостен проект на програмата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати