25 Април 2024 г. Четвъртък

Полицията в Киев получи заповед да стреля

2014-02-20 18:19:31
Органите на реда ще употребят раздаденото им оръжие, екстремистите трябва да се разоръжат. Това се казва в специално изявление на министъра на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко.
Малко след това обаче обмудсманът Валерия Лутковская заяви, че заповедите на министъра ще доведат до престъпления.

"Нито един международен стандарт не позволява на правоохранителите да стрелят, за да убиват при потушаване на масови безредици. Напротив, международните документи призовават към минимални щети при употребата на сила. Иначе такива действия се явяват престъпление", се казва в специалното съобщение на Лутковская.

Данните за загинали и ранени от днешното насилие са много несигурни. Репортер на "Ройтерс" казва, че е видял до Майдана 21 тела на цивилни. От медицинската служба на протеста обаче говорят пред Си Ен Ен за близо 100 жертви и над 500 ранени. По данни на столичната общинска администрация към 15 часа по болниците в града е имало 67 загинали.


"Примирието е нарушено, екстремистите продължават да нападат", добави министърът. Според него срещу униформените се стреля с бойно оръжие, огнестрелни рани имат 29 служители, има и загинали, десетки са пострадалите.

"Заловени са няколко наши служители, защото милицията охранява обществения ред без огнестрелно оръжие", отбеляза още министърът в оставка. "В рамките на работата на антитерористичния център при Службата на национална сигурност на Украйна са подписани съответните заповеди - на органите на реда е раздадено бойно оръжие и то ще бъде използвано в съответствие със закона "За милицията", разяснява Захарченко.

Той обвини опозицията за ескалацията на конфликта. По думите му "на всички здравомислещи граждани отдавна е ясно, че силовите действия са провокирани изключително от опозиционните лидери".

"МВР изисква от екстремистите доброволно да предадат оръжието си и да се върнат към мирни протести. А от лидерите и представителите на опозицията, способни трезво да оценят ситуацията - да се разграничат от радикалите и да спрат да ги подкрепят."

"Разбирам, че ситуацията е в безизходица, но не бива да градим държава върху човешка кръв", коментира обмудсманът Лутковская.

Според нея какъвто е да е конфликтът, той трябва да бъде решен на масата на преговорите, по мирен начин, с политически компромис, взаимни отстъпки и намиране на общ интерес". Сайтът на вестник "Украинская правда" коментира, че това е първото изявление на омбудсмана от избухването на протеста преди 91 дни.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати