29 Март 2024 г. Петък

"Беркут" настъпват на площад "Независимост" в Киев

2014-02-20 10:47:05

Бойците от спецчастите "Беркут" пристъпиха към активни действия и предприеха опит да изтласкат демонстрантите от площад "Независимост" в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на украинската телевизия "5 канал".

В операцията се използват светлинно-шумови гранати и гумени куршуми. На площада се чуват мощни взривове на гранати, над него се издига гъст черен дим.

 

След това радикалните демонстранти на площад „Независимост“ атакуваха милиционерския кордон, изтласквайки спецчастите „Беркут“ към Мариинския парк и взимайки няколко души от тях в плен. Това съобщи местна телевизия, цитирана от ИТАР-ТАСС. Нарушавайки примирието в деня на траур, протестиращите използваха огнестрелно оръжие срещу органите на реда.

От сцената на площада звучат призиви за укрепване на позициите на улиците Грушевски и Институтская. 

Протестиращите са подпалили покриви край Октябърския дворец на улица Институтская. По думите на очевидци около него се води стрелба с автомати. Спецчастите „Беркут“ биват изтласквани от Дома на профсъюзите към Европейския площад.

Снайперист стреля по милиционерите на площад "Независимост", се казва в съобщение, публикувано на сайта на украинското МВР. Ранени са над 20 служители на реда, се добавя в съобщението.

Демонстрантите правят димна завеса, палейки автомобили. Срещу милиционерите летят петролни бомби и камъни.

Срещу милиционерите е било използвано отровно вещество, съобщи в ефира на местна телевизия говорителят на МВР Сергей Бурлаков. В момента се изяснява какво е веществото.

Радикалните демонстранти отново превзеха Украинския дом, който се намира близо до площад "Независимост" и започнаха да изграждат барикади пред централния му вход. През нощта срещу 19 февруари под натиска на „Беркут“ протестиращите напуснаха Украинския дом, който беше завзет през нощта срещу 26 януари.

Служителите от апарата на правителството на Украйна бяха помолени да напуснат сградата. Това съобщи Интерфакс, като се позова на източник от правителството. Малко преди това от Върховната рада бяха евакуирани депутатите и служителите. Следващите заседания на парламента са отменени.

През изминалата нощ лидерите на опозицията договориха с властите примирие. Но национал-радикалното обединение „Десен сектор“, чиито представители участваха в сблъсъците с милицията и завземането на административни сгради в различни региони на Украйна, отказа да спазва примирието.

Междувременно стана ясно, че Русия не спира втория транш от помощта за Украйна, но първо трябва да се нормализира положението в страната. Това заяви говорителят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Украински правителствен източник съобщи вчера, че вторият транш от 2 милиарда долара руски кредит от обещаните 15 милиарда долара помощ за Украйна се отлага до петък по технически причини.

Путин обеща да отпусне кредит от 15 милиарда долара на Украйна и да намали цените на руския газ за изпитващата огромни финансови затруднения страна. Постигнатото през ноември споразумение между Москва и Киев се смята за награда за отказа на Украйна да подпише търговско споразумение с Европейския съюз и да засили връзките си с Русия, отбелязва Ройтерс.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати