26 Април 2024 г. Петък

Крехко примирие и начало на преговори в Украйна

2014-02-20 08:21:00

Украинската опозиция се договори с президента Янукович за примирие и начало на преговорен процес.

В резултат на завършилите преговори на президента на Украйна Виктор Янукович с лидерите на опозицията Арсений Яценюк /партия "Баткившчина"/, Виталий Кличко /партия УДАР/ и Олег Тягнибок /партия "Свобода"/ е постигнато споразумение "за примирие и начало на преговорен процес". Това съобщи Яценюк пред журналисти, цитиран от ИТАР-ТАСС.


Следващият етап от преговорите с президента ще се състои днес, съобщи другият опозиционен лидер Кличко. Пресслужбата на Янукович също съобщава, че преговарящите страни са обявили примирие и начало на преговорен процес с цел прекратяване на кръвопролитията и "стабилизиране на ситуацията в държавата заради гражданския мир". 

Украинското правителство изпълни "почти всички" искания на опозицията, но тя отказва да сътрудничи, заяви за Си Ен Ен външният министър на Украйна Леонид Кожара. "Готови сме да обсъдим конституционна реформа", посочи дипломат номер едно на Киев в интервю за телевизионния канал, но отбеляза, че "за съжаление опозицията не иска да сподели своята част от отговорността" в управлението на Украйна.

Министърът определи събитията от вторник като много тъжни и каза, че през последните седмици полицията е седяла мирно и не е отвръщала на нападателните действия на радикалните групировки, "които сега са толкова много в Киев". Никога досега Украйна не е имала работа с толкова много екстремистки групировки, посочи той. По думите му дори и сега на полицията са дадени строги указания да не използва нападателни средства срещу протестиращи.

Министърът заяви също, че Русия е важен партньор за Украйна икономически и стратегически, но отрече страната да усеща "пряко влияние" от Москва.

Кожара каза, че Украйна не трябва да се използва като карта в геополитическите игри между Запада и Изтока и допълни, че украинския народ има право да реши съдбата си. Министърът определи като "напълно невярна" представата, че управляващата Партия на регионите е антиевропейска и антидемократична. 

Споразумението за примирие и начало на преговори между властите и опозицията в Украйна ще "бъде взето предвид и разгледано" на извънредната среща на външните министри от ЕС днес в Брюксел, заяви прессекретарят на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън, Мая Кочиянчич, цитирана от ИТАР-ТАСС. По думите й трябва да се изчака де се види какво ще стане през днешния ден.

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз ще се съберат днес следобед в Брюксел на извънредна среща, посветена на кризата в Украйна, където най-малко 26 души бяха убити при сблъсъци в столицата Киев във вторник между опозиционни демонстранти и силите за сигурност, предаде Франс прес.

Тази сутрин външните министри на Франция, Германия и Полша ще посетят бившата съветска република за срещи с представители на властите и на опозицията. След това те ще докладват на останалите си колеги от ЕС за резултатите от своята визита. ЕС втвърди тона към Украйна и заплаши да наложи санкции на виновниците за насилието. 

Не се очаква обаче президентът Виктор Янукович да бъде включен в "черния списък", разкриха няколко дипломатически източника, пожелали да запазят анонимност. Целта е да не бъдат прекъсвани връзките и каналите за преговори да останат открити, обясниха те.

 

За да наложи ЕС санкции на Украйна, е необходимо единодушие, отбелязва АФП. При липса на общо съгласие, външните министри на 28-те може да се задоволят с публикуването на официална декларация с предупреждение към украинските власти.

Междувременно САЩ наложиха санкции срещу 20 високопоставени длъжностни лица от украинското правителство, виновни, по мнение на Вашингтон за ескалацията на насилието и нарушения на човешки права. На тези лица се забранява да влизат на американска територия и се лишават от възможност да получават американски визи, съобщи вчера говорител на Държавния департамент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати