25 Април 2024 г. Четвъртък

Президентът решава правилата за евроизборите?

2014-02-20 08:19:52

Изборните правила, по които ще се проведе евровотът на 25 май т.г., вече не са в ръцете на депутатите, а на президента Росен Плевнелиев, уточнява "Труд". Причината - дори и новият Изборен кодекс да бъде приет на второ четене още днес, което изглежда почти невероятно, държавният глава може да задейства процедурата по вето с най-удължените срокове и междувременно да насрочи датата на изборите по съществуващото законодателство, т.е. по кодекса "Фидосова". 

Според юристи така се навлиза в хипотеза, при която за изборите действа старият Изборен кодекс, щом датата им е насрочена преди обнародването на новия. От седмици Плевнелиев критикува БСП и ДПС, че отказват да подкрепят идеята му за референдум по изборни въпроси. Напрежението между тях се задълбочи, когато стана ясно, че в черновата на новия кодекс е съществувала хипотеза за вот "3 в 1" през май – за евродепутати, депутати и президент. Ако парламентът събере кворум и постигне консенсус, за да могат оставащите поне 300 текста от новото изборно законодателство да бъдат приети още днес, президентът има краен срок до 7 март (15 дни по конституция - б.а.) да наложи вето, за което вече намекна.

Народните представители приеха вчера декларацията на председателя на НС Михаил Миков във връзка с ескалацията на напрежението на етническа, религиозна и политическа основа, отразява паралментарния ден "Дума". Депутатите отхвърлиха текста, предложен от "Атака", който осъждаше изказването на Хюсеин Хафъзов в пленарната зала в петък. В декларацията си пък ГЕРБ осъдиха насилието над протестиращи в Украйна, но и тя не бе приета. 

В интервю за "Труд" Волен Сидеров, лидер на партия "Атака"След евровота - ремонт на кабинета. Лесно е да напуснеш парламента, въпросът е какво ще правиш в следващия? ГЕРБ не могат да отговорят на питането какво искат. Претендират да са най-голямата политическа сила, но нямат яснота как биха управлявали България. БСП са с вързани ръце от ДПС, за мен ГЕРБ и ДПС са много по-естествени съюзници, отколкото БСП и ДПС.

Всички се опитват да ни изолират и обясняват как нямат нищо общо с "Атака". В същото време крадат програмни идеи и цели послания от нас. Убеден съм, че "Атака" не върви надолу. Целта ни е да покажем, че нашата последователност не е променена", подчертава Сидеров.

Пред "Монитор" Кольо Колев, социолог, ръководител на агенция "Медиана"ГЕРБ се опитаха да прикрият цирея Цветанов. С амбициите си Първанов поставя под съмнение стабилността на управлението".

"Война в Киев. 26 убити, над 1000 ранени", пише на първа страница "24 часа". Жертвите и пострадалите са участници в ожесточените сблъсъци в Киев между демонстрантите и силите на реда, които в един момент са се превърнали в истинска война, предава информация на Ройтерс вестникът. Украйна преживя най-кървавата нощ от независимостта си насам, спечелена преди 22 г. 10 от жертвите са милиционери.

Повечето от 16-те жертви сред протестиращите са били убити около сградата на парламента. Сред пострадалите има 3 деца. Болниците са препълнени с хора в тежко състояние, крайниците на някои са ампутирани, има разбити глави и извадени очи. Убит е 32-годишен журналист, работещ за украинския в. "Вести" - Вячеслав Веремий, който бил свален от такси и разстрелян от хора с черни маски.

Вълната на насилие излезе извън Киев и е обхванала и други градове в Украйна. Опозиционни сили са превзели сградите на областната администрация, милиционерското управление и прокуратурата в Лвов, Ивано-Франковски и Тернопол. Нови хиляди опозиционери от провинциалните градове се стичат към барикадите в столицата.
"Украинският "Тянанмън", прави асоциация "Труд", извеждайки темата си също на първа страница. ЕС готви санкции за Янукович, отразява позицията на Брюксел изданието. Опозиционният лидер Виталий Кличко нарече "Евромайдана" "малък остров на свободата".

Часове след като властта в Киев изпълни заканата си да прибегне до "сериозни действия" за въвеждането на ред, Украйна се оказа в международна изолация, заплашена от европейски санкции и подкрепяна единствено от Русия.

"Западът готви санкции срещу Киев", продължава "Дума", коментирайки темата с материали от ИТАР-ТАСС. Санкциите на ЕС срещу Украйна може да бъдат въведени още на 21 февруари, цитира изявление на Мая Кочиянчич, говорителя на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън руската агенция. Кочиянчич предупреди, че не иска да прогнозира решението на насрочения за днес извънреден Съвет на външните министри на ЕС, но коментира, че ако на него бъде взето решение за санкции, ограничителните мерки може да влязат в сила още на следващия ден. Решението за санкции трябва да бъде прието с единодушие, каза още Кочиянчич. 

"Москва заговори за "рестарт" на "Бургас - Александруполис", пише "Сега". Докато кабинетът се чуди за "Белене", проектът е на път да се сдобие с одобрение за строеж. Разговорите по два енергийни мегапроекта, от които България вече е излязла, са на път да бъдат подновени. Макар че страната ни се отказа от тръбопровода "Бургас - Александруполис", Москва заговори за "рестарт" на проекта. Вчера темата за петролопровода бе повдигната от руския министър на енергетиката Александър Новак. Той обяви пред агенция ИТАР -ТАСС, че строежът на тръбата ще бъде обсъден на насроченото за 7 и 8 април заседание на руско-българската междуправителствена комисия. 

Трима от четирима българи получават отказ за съдействие на молбите си за лечение в чужбина, информира "Телеграф". Заради все по-ярката липса на лекари, слабите иновации в медицината ни и цялостното недоверие в здравната ни система все повече пациенти търсят решение за болестта си навън. Касата на практика покрива само тези средства, които би платила и тук - в страната ни. Ако българин реши да си смени тазобедрената става в Германия, ще трябва да отдели близо 6 000 евро, защото в тази страна подобна операция струва 7 000 евро, а НЗОК би върнала/дала на лицето само 1080 лв.

Само за един месец броят на безработните младежи до 29 г. се е увеличил с близо 3 000 души, сочат данните на Агенцията по заетостта, която брои регистрираните в бюрата по труда, публикува статистиката "Преса".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати