26 Април 2024 г. Петък

Левски - пример за вяра и родолюбие

2014-02-19 13:42:47

Пловдивският митрополит Николай отслужи в църквата "Света Богородица" в Карлово панихида в памет на Васил Левски. В този храм Апостола на свободата е служил, когато е бил дякон Игнатий.

По време на заупокойната литургия храмът в Карлово беше препълнен. На литургията присъстваха кметът Емил Кабаиванов и други официални лица.

По време на службата владиката и свещеници от Карлово и Пловдив осветиха голяма икона на Свети Георги, дарена от проф. д-р Иван Гавраилов. Освен иконата професорът дарява на града и портрет на Васил Левски, като поиска те да бъдат първите експонати в бъдещата картинна галерия, която община Карлово възнамерява да открие в Куршум джамия.

 

По думите на кмета Емил Кабаиванов галерията ще е част от Историческия музей в града, за което вече са водени разговори с директора на НИМ Божидар Димитров. Освен иконата и картината Гавраилов е дарил за това начинание и 10 000 лева.

Професорът уточни, че е бил провокиран за това от събитията, станали около Куршум джамия в петък, предаде БТА. Смятам, че тази сграда, която е построена върху християнски храм, ще бъде достойно място за пантеон на Васил Левски един ден, коментира Гавраилов.

Пример на чиста православна вяра и на пламенното жертвоготовно родолюбие е Левски, който трябва да следваме, каза митрополитът след светата литургия. Тук сме, за да отправим молитва към всеподателя Бог да дари с вечен и блажен живот йеродякон Игнатий Васил Левски, да почетем с молитва неговия подвиг, да се насърчим от примера му, каза още митрополит Николай.

В словото си владиката се възмути от изказването на академик Константин Косев по време на поклонението пред паметта на Дякона, на площада в Карлово.

Снощи в родния град на Апостола имаше възпоменателна церемония по повод 141 години от гибелта му.

Митрополитът каза, че не може да възприеме ония определения, с които академикът се е отнесъл към личността, делото и подвига на йеромонах Игнатий, като го е нарекъл „майстор в конспирацията, велик агитатор” и най-вече не възприема думите на академика, които прозвучали кощунствено в съвестта на православните християни, че онова, което Господ не е могъл да свърши, е свършил йеромонах Игнатий.

Това е подигравка с чистата вяра на йеромонаха, каза владиката. Левски нямаше да бъде това, ако не беше йеромонах Игнатий, каза владиката.

„Той не знае, че не някой друг, а православната вяра победи робството. По това време на робство йеромонах Игнатий не е бил роб, а е бил свободен, защото е бил искрено и чисто вярващ християнин”, добави митрополит Николай.

По повод разбиването на Джумая джамия в Пловдив по време на петъчния протест митрополитът заяви, че не одобрява и порица поругаването на храмове в отечеството ни.

"Свети апостол Павел ни съветва да живеем в мир с всички човеци. Затова не очаквайте от нас духовниците да измислим ново евангелие", каза пловдивският владика.

Възпоменателните събития по повод 141-вата годишнина от обесването на Левски в Карлово продължават с полагане на цветя пред паметника на майката на Апостола Гина Кунчева и ще завършат с възпоменателен митинг пред паметника на Васил Левски на едноименния площад.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати