25 Април 2024 г. Четвъртък

Гражданска война у нас? При тази селяния не е възможно!

2014-02-19 13:33:39

 

Попитали радио Ереван: „Може ли да има гражданска война в България?”. То казало: При тази селяния не е възможно”.  С този виц депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов се включи в обсъждането на декларация на парламента, с която се осъждат изказванията и проявите на етническа и верска основа.

След бурен дебат парламентът подкрепи декларацията, внесена от председателя на парламента Михаил Миков. "За" гласуваха 113 депутати, против бяха трима от "Атака", нямаше въздържали се. 

Повод за приемането на документа стана изказване на Хюсеин Хафъзов от ДПС, който заяви, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските депутати по време на приемане на текстове от Изборния кодекс в петък .

"Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам - следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган”, каза тогава Хюсеин Хафъзов, чиито думи бяха заглушени от силни освирквания.

Като незабавна реакция от „Атака” веднага внесоха проект на декларация, а след това същото направиха и от ГЕРБ, а в крайна сметка и лично председателят на парламента Михаил Миков предложи текст на документа. 

Декларациите на ГЕРБ и „Атака”, които бяха конкретно за осъждане на изказването на депутата от ДПС, обаче не бяха приети от мнозинството, което одобри само тази на Миков, в която не се споменава името на Хафъзов. 

В отхвърлената декларация на националистите беше записано, че „парламентът остро осъжда антибългарските и противодържавни изказвания на Хюсеин Хафъзов, че няма да спазва Конституцията и законите и застрашава установения демократичен ред”. 

ГЕРБ настояваше текстът на документа да е: „Народното събрание остро осъжда антибългарските и противодържавни изказвания на Хюсеин Хафъзов. Изявления от народен представител, че няма да спазва Конституцията и законите, по категоричен начин застрашават обществения ред и сигурността  на българските граждани. Разграничаваме се от всички опити да се използва етническата карта за решаване на имуществени, местни и политически въпроси. Няма да допуснем нагнетяването на етническа нетърпимост и използването на етническия мир за разменна монета в политическите спорове и битки”. 

Приетата в крайна сметка декларация, предложена от Миков, е само във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа.

С нея Народното събрание призовава в Деня на Апостола на свободата Васил Левски всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за „демократска република”, в която „българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение… и всички ще спадат под един общ закон…”.

В декларацията е записан и призив „за висока отговорност на всички политически сили, на първо място на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани”,  но не се посочва конкретно име.

Очаквано лидерът на ДПС Лютви Местан защити съпартиеца си, но постави акцента  в изказването си  върху етническите различия в страната. Според него всички оратори трябва да са си взели урок след петък, „защото не е важно само какво се казва, ами и как се казва”. 

При една емоционална реч и разгорещена среда може да се стигне и до недобре разбрана теза, настоя Местан.
 
От името на парламентарната си група той увери, че всички депутати ще следват неотклонно завета на Апостола за република, в която българи, турци, евреи ще са равноправни във всяко отношение. 
 
„Етнорелигиозните различия в българското общество се възприемат от определени политици не като ресурс за развитие, а като проблем, като риск, като нещо, което едва ли не застрашава националните интереси”, коментира той. 

Като лош пример за разбиване на модела той посочи Възродителния процес. 

„И днес се чуват подобни възгласи - ами като не ви харесва, отидете в Анадола. Никой от нас няма да отиде нито в Анадола, нито където и да е. България е нашата родина и ще бъдем нейните синове”, емоционално увери Метан.
Според него обаче именно етническият мир в страната е най-големият капитал на българския преход, защото  заради него „България осъществи огромния преход, без да мине през кървавата баня на етническите конфликти, през които минаха всички балкански страни”. 
 
Изказването на Местан провокира реакцията на лидера на „Атака” Волен Сидеров, който за пореден пътнастоя, че в България има ислямски организации.  
 
„Либералната, глобалната лъжа, че хората са такива, за каквито се определят, не може да издържи, защото истината се дължи на историческа основа, на генетичен материал, имаше проучвания, които доказаха на базата на ДНК, че населението у нас няма нищо общо с т.нар- турски етност. Така че трябва да сме подготвени и да не хвърляме клишета за етнически мир”, каза националистът. 

Накрая и Вежди Рашидов взе думата, за да укори БСП, ДПС и „Атака”. 
 
„Гледам Възродителния процес вече 30 години си го въртите на шиш, а него направиха 5 човека от Изпълнителното бюро на БКП и го изпълни Държава сигурност. Аз съм турчин четвърто коляно, но това не ме прави по-малко гражданин от Вас, не може да ми казвате как да се наричам в една държава, в която си плащам данъците за разлика от други”, скочи той на Сидеров.
 
Той призова политиците да не обиждат хората от турския етност. „Българските  турци са добри хора, те живеят осмо поколение и в гробовете си тук, българските турци построиха в строителни войски социалистическа България”, продължи с критиките си той.
 
„Ще правите национални избори с преводач, какво искате да кажете, че българските турци са прости, не са прости, те говорят толкова добре български, колкото и българите по селата. Нека обаче не се и лъжем, и турският ни не е много добър, в Турция не ни разбират, защото говорим на диалект, упрекна още Рашидов и се обърна към депутатите от ДПС с думите: „15 години сте във властта,  къде бяхте вие, че да не образовате турските деца”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати