Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 24
Начало arrow Култура arrow Паметник на Васил Левски бе открит в Цариброд

Паметник на Васил Левски бе открит в Цариброд

  Print E-mail
2014-02-19 09:26:11
източник: dnes.bg

Премиерите на България Пламен Орешарски и на Сърбия Ивица Дачич откриха в Цариброд или Димитровград в Сърбия паметник на Васил Левски.

Ако Левски беше сега сред нас, убеден съм, че щеше да ни измери строго с поглед, да ни подкани да работим още по- усърдно за отечеството, да ни попита защо още не сме изградили неговата чиста и свята република и да ни завещае отново своята визия за България като част от общността на свободните народи. Това заяви Пламен Орешарски при откриването на бюст-паметника на Васил Левски в Димитровград, съобщи правителствената информационна служба.

Орешарски изрази своята убеденост, че паметникът в Димитровград ще символизира разбирателството между два братски народа, което през годините неведнъж бе поставяно на изпитание. 

„Нека да се поучим от грешките на миналото и да гледаме с надежда в бъдещето. Вярвам, че днес слагаме основите на още един духовен мост между нашите две страни. Нека всички да продължим да носим Левски в сърцата си и да следваме неговите идеали и стремежи, които са не само рамка на нашето съществуване, но и задължение и дълг”, изтъкна премиерът Орешарски. 

„Нека нашата съпричастност към идеите на Левски бъдат критерий за нашите добросъседски отношения и общото ни европейско бъдеще”, добави министър-председателят. 

Пред събралите се на главния площад няколкостотин граждани Ивица Дачич каза, че сега е време за градене на добри и толерантни отношения, предаде Танюг.

„Невинаги в историята сме били умни, а днес искам вашите и нашите деца повече никога да не воюват, а заедно да откриват фабрики“, каза сръбският премиер. Той се обяви за провеждане на съвместно заседание на правителствата на двете страни, на което тема да бъде и трансграничното сътрудничество между България и Сърбия. 

Дачич обеща, че в сътрудничество с Националния съвет на българите сръбското правителство ще направи всичко възможно за решаване на бюрократичните проблеми, свързани с българското малцинство в Сърбия. 

Дачич говори и за бедността в тази част на Сърбия, като каза, че безработицата е висока, а заплатите са далеч под средните за страната. 

„Думата „Балкани“ е съставена от двете турски думи Бал-Кан, което означава кръв и мед. Стига кръв, време е за мед“, заключи сръбският премиер. 

Преди откриването на паметника двамата премиери бяха приети от председателя на община Димитровград Небойша Иванов, който ги посрещна с хляб и сол и с традиционните сушени домашни чушки. 

Преди речите на двамата премиери момчета и момичета от гимназията в града изнесоха рецитал за делото на Васил Левски.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Култура
  Новини Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари. - - Книгата е в превод на Маргарита ...
  Новини "Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
  Новини Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатно. ...
  Новини В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите ...
  Новини Тазгодишното издание на варненския Международен балетен конкурс ще бъде открито по традиция в Летния театър на града на 15 юли. По време на двуседмичната програма на събитието публиката ще може да ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?