25 Април 2024 г. Четвъртък

Силите за сигурност щурмуват площад "Независимост" в Киев

2014-02-19 09:12:38

Украинските сили за сигурност започнаха снощи щурм срещу площад "Независимост" в центъра на Киев, където се намират близо 20 хиляди демонстранти, съобщи Франс прес. 

Частите за борба с безредици използват водни оръдия и гумени куршуми за разпръсване на демонстрантите. 

Малко преди това милицията призовава чрез мегафони демонстрантите да напуснат площад "Независимост" в центъра на Киев, защото се планира антитерористича операция, съобщи ИТАР-ТАСС.

Около площада са заели позиция три бронетранспортьори. Един БТР беше подпален от демонстрантите. 

Демонстрантите призовават с мегафони милицията да не използва сила. Силите на реда от своя страна постоянно призовават жените и децата незабавно да напуснат площада.

Протестиращите хвърлят срещу милицията петролни бомби и камъни, съобщава Франс прес. Няколко палатки на Майдана, окупиран от три месеца от антиправителствените демонстранти, са  изгорели. Непрекъснато се чуват взривове на светлинно-шумови гранати, съобщи ИТАР-ТАСС.

 

Телевизионни кадри показват огньове и дим на площада, който е окупиран от демонстрантите от близо три месеца след решението на президента Виктор Янукович да се откаже от подписване на споразумение за асоцииране с ЕС и вместо това наблегна на по-тесни връзки с Русия, предаде ДПА.

Милицията настъпи срещу демонстрантите, след като украинското МВР и службите за сигурност дадоха ултиматум до 18.00 ч. местно време (съвпада с българското) на демонстрантите да напуснат  площада и предупредиха, че ще предприемат "всички законови мерки за възстановяване на реда".

Най-малко седем цивилни и трима милиционери загинаха, а над 100 души са ранени в тежките сблъсъци с милицията преди началото на щурма. Това са най-тежките човешки загуби от началото на украинските протести в края на миналата година.

Трима протестиращи бяха застреляни в центъра на Киев, четвърти бе сгазен от превозно средство, а още двама получиха  сърдечни удари. Седми демонстрант загина от задушаване с дим в офис на управляващата Партия на регионите, която бе окупирана и запалена от протестиращи. 

По последни данни на украинското МВР по време на масовите безредици са загинали трима служители на силите за сигурност, 135 са ранени, като 35 са в тежко състояние, предаде ИТАР-ТАСС..Сред убитите цивилни има грузински гражданин, заяви посланикът на Грузия в Украйна Михаил Уклеба, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Канадското посолство в Киев беше нападнато днес от група неизвестни лица, въоръжени с палки, предаде ИТАР-ТАСС. Нападателите нахлули в сградата, започнали да трошат имуществото и се опитали да пребият персонала на посолството. 

Председателят на опозиционната парламентарна група на партията "Баткившчина" (Отечество) Арсений Яценюк се обърна с молба към президента на Украйна Виктор Янукович да обяви примирие до утре сутринта на площад "Независимост". Това заяви самият Яценюк от трибуната на Майдана, където силите на реда се опитват да разгонят хилядите демонстранти, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Другият украински опозиционен лидер, Виталий Кличко, призова демонстрантите да защитават лагера си на площада, предаде Асошиейтед прес. "Ние няма да напуснем това място", заяви лидерът на опозиционната партия "УДАР" от трибуна на площада.  "Това е нашият остров на свободата и ние ще го защитаваме"

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати