27 Април 2024 г. Събота

Национализмът ни е за предизборна употреба

2014-02-19 09:07:26
Национализмът ни е за предизборна употреба", отбелязва в интервю за "Стандарт" проф. Антонина Желязкова, специалист по етно-религиозни проблеми. По думите й нашите политици никога не са оригинални и не се научиха на нови предизборни игри. Вече 25 години не проявяват въображение и нова визия, а наближат ли избори,
спекулират с етнически и религиозни аргументи, защото са най-бързо и ефикасно въздействащи, за да мобилизират 
симпатизанти и избиратели. Политици използваха националистическия гняв на футболните агитки и фенове в Пловдив, за да ги тласнат към насилие и вандализъм. Съвършено необясним беше адресатът на злодейството, защото ако бяха искрени и самостоятелни в действията си, а не подведени и използвани, феновете биха насочили този гняв към законодателния орган, към парламента, защото там е изработен недомисленият закон за реституция на исторически паметници на културата. А не срещу красивата Джумая джамия в Пловдив.

"Градусът на етническото напрежение стресна политиците", пише "Сега". Обезпокоени от изблиците на етническо напрежение през последните дни, президентът и премиерът излязоха вчера със съвместна декларация, в която осъждат опитите за заиграване с етническия мир, и призовават към толерантност. Двамата отправиха възванието си в навечерието на днешния паметен ден, в който отбелязваме 141 г. от гибелта на Васил Левски. 

Етническата карта днес е много опасна, предупреждава в интервю за "Труд"Да се говори на майчин език, но с преводач, за да чуят и останалите. А не да се създава впечатление, че говорейки на небългарски език, внушаваш небългарско съзнание, поведение и гласуване."

"При задължително гласуване трябва да има и "вот срещу всички", отбелязва в коментар за "Труд" политологът доц. д-р Антоний Гълъбов. Според него нормата, която може да придаде смисъл на идеята за задължително или поне масово гласуване, е въвеждането на т.нар. "бял вот". От много години тази идея се споделя от онези, които биха искали да изразят активната си позиция, като гласуват "срещу всички". Въвеждането на някаква форма на задължение за гласуване, без въвеждане на вот срещу всички, не би могло да даде резултат. Посланието на политиците би звучало така - няма значение, че не ни харесвате, ние ще ви задължим да гласувате за нас. Освен всичко друго въвеждането на бяла бюлетина ще сложи край на спекулациите с понятията като протестен и наказателен вот.

След повече от десетгодишно обсъждане на образователни модели, стратегии и закони и изпълнението на проекти за десетки милиони от държавния и европейския бюджет, реформата в средното образование е пред спиране, отбелязва "Сега". Такава заявка направи министър Анелия Клисарова вчера, изправена пред протести на родители срещу отпадането на историята от последните два класа на гимназията. Министърът гарантира, че задължителното  изучаване на история остава до края на обучението, и изрази готовност да се откаже от промените в образователната структура, които предвиждат основното образование да се завършва в седми клас, а не в осми, както е сега. 

Реформи в образованието не се правят заради самите реформи, коментира "Дума". Тази позиция всъщност защити министър Анелия Клисарова вчера, като с един замах отряза мераците на политици и експерти да си правят експерименти с училището. И наистина, що е то завършена гимназия в 10 клас? Не по-малко въпроси поражда и идеята основното образование да завършва в 7 клас. Учителите от сегашния 8 клас ли ще съкращаваме и ще прогоним година по-рано и последните деца от и без това обезлюдените селца? Или ще караме основните училища да "пораснат" до 10 клас, неизвестно с какви педагози. А абсурдът до 10 клас да се напъха целият учебен материал за гимназията, а по-нагоре да останат само профилиращи предмети? Още когато тези "реформаторски" идеи бяха лансирани беше ясно, че те не решават нищо. Необходимо е да се обсъдят сериозно всички намерения, за да не отрежем без мяра образованието. 

"С един изпит в Алма матер и в САЩ", акцентира "Преса". За първи път у нас университет ще записва студенти с резултати от международни изпити като TOEFL и IELTS. Засега системата ще действа само в Стопанския факултет на Софийския университет. Подобни тестове се използват за прием почти в целия свят, но най-вече в САЩ и Великобритания. У нас оценките ще осигуряват вход в специалности като икономика, икономика и финанси, стопанско управление. От Алма матер се надяват по този начин да привлекат младежи, които се колебаят дали да кандидатстват в България или в чужбина.

"Здравната реформа трябва да върви с преосмисляне размера на вноската", казва в интервю за "Сега" председателят на здравната комисия в парламента и депутат от ДПС Нигяр Джафер. Според нея разговорът за модела, който трябва да започне да функционира в България, трябва да върви успоредно с разговора за размера на здравноосигурителната вноска. И затова всички да се осигуряват на еднакъв процент. Положителното е, че в стратегията за реформа в здравеопазването е заложено поетапно преминаване към осигуряване от държавата с 8% вместо с 4% на всички категории лица, които тя осигурява. Като начало е реалистично да се започне с децата. Аспект от голямата тема е също въпросът за здравно неосигурените. Има резерви, има какво да се направи от  приходните агенции. Защото, ако неосигурените останат в рамките на тази бройка от около 2 млн., за която говорим периодично, няма да има съществени ефекти, независимо какъв модел на здравно осигуряване изберем.

Пълна либерализация за еднократните разрешителни за двустранните и транзитните превози договориха министърът на транспорта Данаил Папазов и турският му колега Лютфи Елфан, съобщава "Монитор".

"Подписваме нова спогодба, за да нямаме всяка година конфликти с Турция", обявява в интервю в "24 часа" министър Данаил Папазов. Доста тежки бяха преговорите за разрешителните за превоз, но имаше конструктивен диалог, отчита Папазов. "Двамата с турския ми колега си поставихме за цел да очертаем рамката, а автомобилните администрации да изготвят спогодбата. До април има достатъчно разрешителни от всякакви видове и за двете страни. А през това време ще готвим нова спогодба, която да замени сега действащата, която е над 30-годишна. Борба за пазар е, но ще създадем правила, които не може да се заобикалят", уверява Папазов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати