19 Април 2024 г. Петък

Закопчаха служителка на ДАТО, продавала данни кой е подслушван и защо

2014-02-18 13:13:51

Вчера при съвместна операция на Софийската градска прокуратура, ДАНС и ДАТО е била задържана служителка на ДАТО на работното си място при извършване на престъпна дейност.

Задържаната се казва Антоанета Първанова и срещу нея вече има повдигнато обвинение по чл. 357 от НК за издаване на държавна тайна. В рамките на операцията до момента сазадържани общо 4 лица.

На извънредна пресконференция в Съдебната палата шефът на ДАТО Цветан Китов обясни, че Първанова е служителка в ДАТО от 2010 г. и работата й е била да извършва проверки по постъпилите искания за прилагане на СРС-та, след което да задвижи исканията по веригата.

След внедряването на система за сигурност, контролираща служителите от края на миналата година, в ДАТО са засекли нерегламентираната й дейност и веднага са препратили сигнала към ДАНС.

Служителката е имала нерегламентиран достъп до информация за прилаганите СРС-та, като е правила проверки срещу заплащане, дали за определени лица се прилагат СРС-та, с какви мотиви се прилагат и кой работи по тях.

Ценовият й разпис е варирал между 500 и 3000 лв., като някои от поръчителите са имали „месечен абонамент" за проверки, дали и защо техните телефони се подслушват. По думите на Китов вече има доказателства за няколко поръчители.

Заместник главният прокурор  Борислав Сарафов допълни, че това не са улични дилъри, а лица на по-високо социално нивоПолитици обаче сред тях нямало, категоричен бе Сарафов.

Посредници в схемата са били близки служителки на задържаната. От задържаните вчера четирима единият е бил зет й. Той вече е направил пълни самопризнания и сътрудничи на разследващите органи.

За момента по данни на службите е известно, че Първанова е изнасяла класифицирана информация в периода 5 ноември 2013 - 27 декември 2013 г. Сарафов обаче подчерта, че при по-нататъшните разпити и разследвания времевият диапазон може и да се разшири.

Сарафов определи щетите от подривната дейност на Първанова като неизмерими, тъй като изнасяната информация е затруднила хода на много разследвания. Той подчерта, че това е заплаха за националната сигурност, тъй като тези разследвания може да са били за леки престъпления, но може и да стигат до финансови измами, икономически престъпления и шпионаж.

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев се похвали, че неговата агенция е извършила цялата оперативна работа по случая. Той уточни, че за момента службите остават пестеливи в съобщаването на данни по случая, тъй като по него още се работи.
Случаят е много сериозен, изтъкна той, като не пропусна да отбележи, че разкриването му е било възможно именно заради взаимния контрол, който си налагат двете самостоятелни звена - ДАНС и ДАТО.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати