23 Април 2024 г. Вторник

СДС: Мечката е гладна и ще ръмжи недоволно

2010-09-01 08:12:31

„Мечката влиза в дупката си гладна. Иван Костов не е бил съвсем точен – тя не може да спи спокойно и ще ръмжи недоволно“. 
Така лидерът на СДС Мартин Димитров доразви тезата на Иван Костов за икономическата ситуация в страната.

„Бюджет 2011 е последният шанс на това правителство да тръгне в правилната посока“, каза още Мартин Димитров. 

Той предупреди, че бюджетът за следващата година ще бъде правен в различни условия, тъй като финансовите ресурси са изчерпани и няма да има фискален резерв. 

Димитров очаква, че актуализираният бюджет за 2010 г. няма да бъде изпълнен и ще има дефицити при болниците и общините. 

„Към финансовата и икономическа криза ще бъде прибавена и здравна криза, а това вече не може да бъде обяснено с полученото наследство от предишното правителство“, заяви от своя страна и депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков. 

Според него парите, събрани от здравни вноски, се използват за финансиране на други дейности. 

Той цитира данни, според които само парите от здравни вноски, събрани през първото полугодие на годината, са 1 160 000 000 лева, освен това оперативният резерв  е 127 000 000 лева, който липсва в момента, а има и средства в БНБ.
 
СДС настоява за публичен отговор от министъра на финансите Симеон Дянков къде са парите за здравето на хората, защо не са в здравната система и за какво се използват.  

От СДС изразиха загрижеността си и за ситуацията с издаването на новите документи за самоличност. 

„Хиляди български граждани, на които им изтичат сроковете за лични карти, ще минат в нелегалност заради неразбориите по издаването на личните документи“, предупреди Борис Марков, шеф на синия предизборен щаб.


За излизане от кризата СДС предлага да се въведе система за даване на номер и час за подаване на заявленията за нови документи, увеличаване на работното време, както и отваряне на каси във всички гишета, където да се плащат таксите без комисиона за превод в банките. 

„Ако МВР откаже да сложи ред в съществуващия хаос, значи всичко това е било планирано“, допусна Борис Марков от СДС. Той обясни, че заради голямото чакане гражданите са принудени да правят експресни поръчки, които са по-скъпи, и така МВР печели пари. По думите му това означава нов данък "лична карта". 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати