18 Април 2024 г. Четвъртък

Берлин разширява контраразузнаването си, за да следи САЩ и Лондон

2014-02-17 08:55:50

Германия обсъжда планове за разширяване на контраразузнаването и провеждане на „основно наблюдение" на посолствата на страни като САЩ и Великобритания, пише „Шпигел", цитиран от Дойче веле.

Операциите ще включват следене на американски агенти, които действат под дипломатическо прикритие на германска земя, допълва германското издание.

Информацията идва на фона на разкритията от юни 2013 година, че американската Агенция за национална сигурност е подслушвала масово Германия, включително личния телефон на канцлера Ангела Меркел.

Ръководителят на германското контраразузнаване ( BfV) Ханс-Георг Масен обяви миналата година, че Германия може да обсъди разширяване на контраразузнавателните операции заради разкритията.

Масен подчерта през ноември, че Германия трябва да „приспособи контраразузнаването си и да заеме 360-градусова позиция".

„Шпигел" отбелязва, че канцлерството, вътрешното и външно министерство са се съгласували да дадат "зелена светлина"за разширяване мерките на вътрешното разузнаване.

Германия обвини Вашингтон и Лондон, че са нарушили личните права на хората. Берлин настоява да се подпише споразумение с двете страни, за да се прекратят подобни практики.

Меркел обяви в събота, че ще повдигне въпроса за личните права при посещението си в Париж тази седмица. Тя поиска създаване на европейска комуникационна мрежа за сигурност, която да е отделна от САЩ.

Берлин вече наблюдава отблизо разузнаването на Китай, Русия и Северна Корея, но сега ще включи и Великобритания и САЩ.

„Ние трябва да прекратим различията и да се отнасяме към всички по същия начин", обяви пред "Шпигел" Клеменс Бинигер от Християндемократическата партия, който е председател на парламентарната комисия за разузнаване.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати