24 Април 2024 г. Сряда

Жозеф Дол: Положението в България ме тревожи

2014-02-17 08:29:45

Председателят на ЕНП Жозеф Дол открито призна, че е притеснен от положението в страната. Пред делегатите на Третото национално събрание на ГЕРБ днес в НДК той заяви, че е идвал много пъти в България, но този път положението в страната го тревожи.

„Тревожи ме икономическото положение, но още повече съм загрижен за гаранцията за правова държава, за свободата на изразяване и пресата. Когато виждам политическите уволнения в публичната администрация, когато виждам презрението към гражданите, които от юни миналата година се мобилизират срещу корупцията, когато виждам каква е участта на опозиционните лидери, има от какво да съм разтревожен“, заяви Дол. 

На тези, които мислят, че след като са преодолени етапите на присъединяването към ЕС, всичко вече е приключило, че не бива да се полагат повече усилия, на тях държа да кажа, че са на погрешен път, посочи председателят на ЕНП.

Дол заяви, че в България, когато са управлявали ГЕРБ, са се откривали линии на метрото и автомагистрали. 
Той се обърна към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и каза, че помни с каква смелост и достойнство е върнал мандата, вместо да се вкопчи в управлението.

"За първи път след падането на комунистическия режим последното управлявало правителство беше отново начело. Трябва да си припомним, че в България това се случва за първи път. Но бързо бе създаден един противоестествен алианс", коментира той. 

В същото време Дол заяви, че ЕНП се нуждае от ГЕРБ.

Разчитаме на вашата решимост, единство и мобилизация, каза той и отправи апел към партиите в България, които споделят ценностите на ЕНП. 

Трябва да бъдем обединени, защото заедно сме по-силни, а за извършване на реформи трябва мнозинство, посочи Дол и допълни, че така ЕНП ще остане първа политическа сила в Европа.

Дол отбеляза, че е "нужна повече Европа" в областта на правото, за по-добро икономическо управление, за контрол над банките и гарантиране на спестяванията на европейците, за по-голяма данъчна и социална хармонизация, за една европейска общност на научните изследвания, за една европейска общност в енергетиката.

Европа не е проблемът, Европа е решението, посочи Дол. Това трябва да казваме през цялата кампания за предстоящите избори, допълни той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати