24 Април 2024 г. Сряда

Андреева: Джипитата имат година да спасят работните си места

2014-02-17 08:27:05

Общопрактикуващите лекари ще имат още година, за да вземат специалност „Обща медицина” и така да запазят практиките си. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева по bTV.

Съществуваше сериозен риск хиляди граждани да останат без достъп до здравеопазване заради големия брой медици, които имат свои практики, без да са взели нужната специализация. И към момента има много медици, които не са приключили обучението си.

Андреева посочи, че няма да допусне държавата да остане без общопрактикуващи лекари, но в същото време и коментира, че „всеки се възползва от някои вратички в закона, но специалността „Обща медицина” е медицинска специалност и тя трябва да бъде взета”. 

Министърът подчерта, че основните приоритети в работата й ще бъдат въвеждането на електронно здравеопазване, реформи в спешната помощ и подготовката на втория стълб за доброволно здравно осигуряване. От думите й стана ясно, че проблемите на здравеопазването у нас са концентрирани основно на две места – в липсата на ефективен контрол и в разрушеното пациентско доверие.

По думите на Андреева, има два основни проблема за работещите в спешната помощ –липсата на възможност за професионална реализация (заради графика, на който им се налага да работят) и ниското заплащане. Здравният министър обяви, че свързването на извънболничната и болничната част от спешната помощ ще позволи на медиците да специализират, а заплатите са вдигнати с 10%.
Андреева изрази надежда, че до края на мандата заплатите в спешната помощ ще са с 50% по-високи.

Здравният министър посочи, че сред големите проблеми на здравната система, които е заварила, не са само фалиралите и закрити болници, но и разрушеното доверие между пациенти и лекари. 

Макар да заяви, че събираемостта на здравни осигуровки е добра, д-р Андреева коментира, че с въвеждането на електронно здравеопазване пациентите ще знаят какво точно се случва с парите им и няма да има източвания на системата.

Д-р Таня Андреева изрази мнението, че най-„елегантният” начин за демонополизиране на здравната каса е създаването на втори стълб за доброволно здравно осигуряване, което да покрива медицинските услуги, които не са включени в задължителния пакет.

Тя подчерта, че никой до момента не е казвал на пациентите, че здравните вноски, които плащат, покриват само определени услуги. Според нея липсата на ефективност в сегашния вид на здравната система е доказателство за това, че концентрирането на целия ресурс не е най-добрата идея.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати