18 Април 2024 г. Четвъртък

Всички българи, без оглед на етноса им, са равни!

2010-09-01 08:11:25

 

В събота публикувахме Отворено писмо, адресирано до посланика на България във Франция Марин Райков.

Писмото, написано от защитника на правата на ромите Абдулсамед Вели, е сигнал за един български ром, който не може да бъде върнат от Франция.

В него той разказва, че контрольори в градския транспорт на Париж са отнели документите на Димитър Стоянов, защото се возел без билетче. Той няма пари да си плати глобата, за да си ги получи отново.

В редакцията на Dnes.bg получихме отговор от посланика ни до Абулсамед Вели, зам.-председател на Гражданско сдружение "Нов път":

Господин Вели,

Запознах се със случая на г-н Димитър Георгиев Стоянов, с постоянен адрес в гр. Пловдив, кв. Столипиново.
Нямам намерение да се спирам на редица неуместни коментари във Вашето „открито” писмо до мен.

Безпредметно е да излагам и съществените различия между Вашия прочит на случая и реалните обстоятелства около нарушенията на г-н Стоянов.

В отговор на Вашия призив бих желал да Ви информирам за следното:

1. Съгласен съм с Вас, че българските лични документи не могат да бъдат отнемани като залог за заплащане на глоба вследствие на извършено нарушение. Същевременно е факт, че г-н Стоянов не е сезирал Консулската служба на Посолството със своя случай. Съответно Посолството не е било в състояние да предприеме мерки за възстановяване на неговите лични документи.

Направеното от мен проучване установи, че г-н Стоянов е направил несвързано изложение пред служител на Посолството на улицата, пред сградата, но е отказал да влезе вътре и да направи заявление по случая.

Поради това, че е напуснал района на Посолството, не е имало начин да бъде идентифициран. Компетентните служители на мисията не са знаели името и местонахождението му.

Българското посолство оказва цялото възможно съдействие на всички български граждани, които се обръщат към него за помощ, но при липса на базова информация и на съответна молба обаче, то не е в състояние да оказва съдействие на тези, които не са потърсили такова.

2. Всеки български гражданин е длъжен да спазва законите на страната, в която пребивава, включително и да пътува с билет в градския транспорт. Етническият му произход, ромски или друг, не е аргумент, който го освобождава от задължението да спазва законите и правилата на страната, в която пребивава.

3. Посолството няма възможност и правомощия да предоставя средствата на българския данъкоплатец за лично ползване от съответните български граждани във Франция, без оглед каква е тяхната етническа принадлежност.

Същевременно налице е възможност да окажем съдействие, като на съответното лице бъдат изпратени финансови средства от България, след като близките на г-н Стоянов или самият Вие внесете необходимата сума в дирекция „Финансово-стопански дейности” на Министерството на външните работи. След необходимите процедури тази сума ще бъде предоставена на г-н Стоянов, за да плати глобата си.

4. Посолството на Република България няма ангажимент да осигурява преводач за частните пътувания на гражданите. Броят на българските граждани във Франция в условията на свободно придвижване не позволява подобна услуга да се финансира от българския данъкоплатец. Етническият произход на съответното лице няма никакво отношение към това.

Господин Вели,

Посолството и занапред, както и досега, ще оказва цялото възможно съдействие на изпаднали в беда български граждани, включително и на тези, които съзнателно са извършили нарушения на територията на Франция, какъвто е случаят с г-н Димитър Георгиев Стоянов.

Париж, 30 август 2010 г.
Посланик
Марин Райков

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати