27 Април 2024 г. Събота

Георги Първанов: По-добре тройна, отколкото тайна коалиция!

2014-02-15 13:52:13

Тройната коалиция стоеше много по-добре от тайната коалиция сега. Това заяви в студиото на „Лице в лице” президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов.

Според него липсата на ясно коалиционно споразумение води до това, че „ДПС бавно, но сигурно овладява територия”, като същото правят и задкулисни кръгове.

 

Първанов коментира, че възприетият от сегашната власт формат на програмното експертно правителство се е превърнал в начин политиката да се определя от „някой извън легитимните маханизми”. „След като не БСП решава кой ще бъде министър и какви ще са данъците и енергийната политика, значи го прави някой друг”, посочи президентът.

Той изрази мнение, че ако не може да има ефективно управление и всяка стъпка бива блокирана, може би е по-добре лидерът Сергей Станишев да склони на предсрочни избори, които да осигурят „по-здраво мнозинство с по-ясни принципи”.

 

Според Георги Първанов, раздухваната в медиите информация за напускането на екипа му от Нидал Ангафари е „противеовес на тези 1000 души в Монтана, които минаха в АБВ”. Президентът заяви, че няма да коментира въпроси, които са възникнали „в експертното осигуряване на АБВ”.

Той подчерта, че целта на него и съратниците му е да покажат различията си по отношение на всички и най-вече на ГЕРБ. „В БСП не може да стане, зашото там дебатът отдавна не върви”, заяви Първанов.

Президентът отново се възъдржа от коментар кои партии ще се включат в коалиция за евровота заедно с движение АБВ. Първанов подчерта, че тръгва към изборите с гражданска коалиция и политическите сили ще се включат на втория етап.

Първанов подчерта, че още преди да рестартира проекта си АБВ е имал предложение за ясно определяне на твърдите приоритети и коалиционните компромиси.

 

Първанов се върна и към мажоритарния елемент в парламентарните избори през 2009 г. – ход, за който също е критикуван днес от БСП. Според него, грешка на Столетницата е, че не е могла да състави листа от достатъчно разпознаваеми кандидати. Той запита защо самият председател не се е кандидатирал и след това коментира, че Сергей Станишев има „страх” от такъв тип надпревара.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати