26 Април 2024 г. Петък

"Разделяй, за да владееш" е най-лошото в криза!

2014-02-08 08:09:02

Кметове, подкрепящи проекта АБВ - от Попово, Ковачевци и Перник, обвиниха управляващите в разпределение по партиен признак на средствата за общините по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Тези пари са разпределени и в партийните централи, коментира и Георги Първанов (президент на България от 2002 до 2012 г.), цитиран от БТА.

Подразни ни предварителната информация, че парите от 350 млн. лева за общините ще бъдат разпределени преди всичко от две централи - едната на "Позитано" 20, а другата чрез съюз "Толерантност" за общините на ДПС, коментира на пресконференция кметът на Попово Людмил Веселинов. Знаехме с кмета на Перник Росица Янакиева, че може би ще бъдем отрязани, добави той.

Явно предварителната информация, че всяка община ще си получи това, което е заслужила по партийна йерархия, е факт, каза Веселинов. В тройката са област Смолян - визирам Дора Янкова, Кърджали и Враца, посочи кметът на Попово. По думите му прави впечатление, че област Перник получава 1 430 000 лева.

 

Една хубава идея на правителството беше опорочена с начина на раздаване на парите, коментира кметът на Ковачевци Васил Станимиров. Огорчена съм, че правителството е подходило безпринципно при разпределението на тези средства, посочи кметът на Перник Росица Янакиева.

Георги Първанов постави въпроса защо се наказва населението на тези градове. 

"Заради кого? Заради АБВ, СДС или ВМРО? Или заради ГЕРБ?", коментира той и даде пример с парите за Пловдив, Добрич и Монтана. 

По думите му това не е управление. Вижте как е нацепена България, посочи той. 

Не е правителството, става въпрос за грубо намесване, за разпределение, извършено от партийните централи и от кръговете около тях, отбеляза Първанов.

Политиката "Разделяй, за да владееш" е най-лошата, която може да има в условия на криза, смята той. Водачът на листата на АБВ за евроизборите Ивайло Калфин поиска прозрачност при разпределението и разходването на средствата. По думите му именно това различавало АБВ от "Позитано". Той отбеляза, че средствата за общините за пореден път са разпределени по принципа на симпатиите и антипатиите. Преди това го правиха ГЕРБ, преди това НДСВ, каза той. 

Румен Петков отбеляза "доста странните решения" във втората част на постановлението на правителството, с която се разпределят други 160 млн. лева. По думите му не е ясно къде и какви спортни съоръжения ще бъдат изградени с 20-те млн. лева, отпуснати на Министерството на спорта, както и кои малки населени места ще бъдат благоустроени с 6 млн. лева, дадени на Министерство на инвестиционното проектиране.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати