26 Април 2024 г. Петък

Олимпийските игри в Сочи бяха тържествено открити

2014-02-08 07:53:09
Зимните олимпийски игри в Сочи бяха тържествено открити след помпозна церемония.

 

Всичко започна с кратка програма, в която имаше обратно броене и накрая разцъфнаха пет цветя, които олицетворяваха петте олимпийски кръга.

Последва  парадът, на който бяха представени делегациите на отборите. С най-ярки костюми бяха тези на Литва и Германия. Този на Каймановите острови пък бе с къси панталони и джапанки, въпреки температурите от 6 градуса. 

Нашият тим бе предвождан от състезателката по ски-алпийски дисциплини Мария Киркова. Последни естествено бяха домакините, които бяха със стилни палта в стил "Снежанка", а музикалния съпровод бе микс от Куин и Тату.

След парада с представянето на делегациите започна официалната церемония по откриването. Първо талисманите на игрите - три гигантски кукли на заек, мечка и леопард приветстваха гостите, пързаляйки се на мини шейни.

След това бе показан кратък филм, който показа съкратен артистичен вариант на историята на Русия, кулминацията на който бе построяването на Олимпийския Парк. В тази част ключова роля имаше емблематичният боец Фьодор Емеляненко.

Последва сегмент с тройката коне, който е бил основен метод на транспорт в 18-ти век. Емблемата на игрите - момиче на име Любов полетя над катедралата на свети Базил. Много зрелищно бе представянето на Петър Велики, чийто кораби разбиваха ледове в морето. "Война и Мир" на Лев Толстой бе олицетворена с танц.

Частта за руската революция също бе впечатляваща. В нея имаше голям червен влак и 450 актьори пресъздадоха сцената. Бившият шампион по бокс - 213-сантиметровият Николай Валуев пък пресъздаде милиционера Дядо Стьопа.

След края на тази част президентът на организационния комитет Дмитри Черишенко и президентът на МОК Томас Бах държаха реч, а след тях президентът на Русия Владимир Путин обяви игрите за открити.

Последва пиеса на "Лебедово езеро" на Чайковски, в изпълнение на Диана Вишньова. След това бе издигнато олимпийското знаме, което бе донесено от именити личности като първата жена космонавт Валентина Терешкова, режисьора Никита Михалков и двукратният олимпийски шампион по хокей Вячеслав Фетисов.

Всичко завърши с носителите на олимпийския огън. Той бе донесен на стадиона от Мария Шарапова, мина през Елена Исинбаева, Александър Карелин, Алина Кабаева, Ирина Раднина и Владислав Третяк, които запалиха огъня на игрите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати