19 Април 2024 г. Петък

Хаос с данък "кола"; Футболни агитки блокираха центъра на Пловдив; Единен изпит за университетите

2014-02-08 07:51:15

Хаос с данък "кола" е темата на "Труд" днес. Собствениците на около 750 000 превозни средства в София ще трябва да доказват в общината с какъв евростандарт са двигателите им, ако искат да ползват по-висока отстъпка от налога. КАТ имал данни за моторите само на 16% от всички над 900 000 превозни средства в столицата. За останалите ще се прави проверка. Ако в големия талон на автомобила е стандартът на двигателя, собственикът му ще трябва само да го покаже в общината. Все още обаче не е ясно как останалите шофьори ще удостоверят екологичността на моторите. Столичната община, а и останалите кметства чакат указания от Министерството на финансите как да преодолеят хаоса.

"Футболни агитки блокираха центъра на Пловдив", съобщава "Дума". Те протестираха срещу исканията на мюфтийството да си върне четири имота, сред които - Баня Старинна, сграда срещу Водната палата, паркинга при съда и турските гробища. Общината твърди, че имотите са нейни, и настоява, че искът е недопустим и ще бъде оспорван по същество. От мюфтийството уточниха, че в страната има 26 дела за имоти и не смятат да оттеглят исковете си за тях. 

"Няма да се откажем от исковете, но имаме нагласата за диалог с общините по конкретните казуси", каза главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов. В подкрепа на протестиращите от София пристигнха привърженици на "Левски". Сред протестиращите имаше представители на агитките на пловдивските "Ботев" и "Локомотив", както и фенове на ЦСКА. От Сдружението на футболните привърженици, което организира протеста, обявиха, че каузата им е за историческа справедливост и подчертаха, че нямат партийна ангажираност.

Националната пациентска организация и Българският пациентски форум пращат писмо до българските депутати в Европарламента и до еврокомисаря ни Кристалина Георгиева, в което описват "нетърпимата ситуация за пациентите в България". Според тях реформите у нас в сектора се ограничават единствено с контрол за намаляване на разходите, а не се прави нищо за ръст на приходите.

"В България не се вземат никакви мерки за подобряване събираемостта на здравните вноски. А липсата на истински реформи в здравната система и фактът, че както за лекарства, така и за здравни грижи, пациентът плаща от джоба си 56% от разходите, води до 2 млн. здравно неосигурени граждани", цитира писмото "Сега".

"Докато за туризма данъкът добавена стойност е само 9%, за лекарствата е 20 на сто и също се плаща от пациентите", отбелязват от двете организации. Пациентските организации смятат, че има достатъчно механизми за намаляване на разходите, без да се ограничават правата на пациента.

Близо 60% от парите за общините в правителствената инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", които са 289 млн. лв., ще отидат при кметове на БСП и ДПС. Градоначалниците на левицата ще вземат близо 118 млн. лв. За тези на движението се падат над 60 млн. лв. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика за раздадените в сряда близо 500 млн. лв. по инвестиционната програма. Освен общините, министерствата получават 211 млн. лв., уточнява "Сега".

За сравнение кметовете на ГЕРБ са получили малко над 64 млн. лв., въпреки че управляват основно в големите градове и обхващат население от над 4.2 млн. души. БСП, от своя страна, има кметове в общини с население 1.3 млн. души. 

"Най-облагодетелствани са кметовете на ДПС - обхванато сравнително малко население, а получени големи суми", посочва Петър Ганев от ИПИ. 

Всички такси, които търговските вериги събират от българските производители, ще бъдат премахнати чрез подготвяните промени в Закона за защита на конкуренцията, пише "Стандарт". Това обясни вицепремиерът Даниела Бобева по време на заседанието на Обществения съвет към Министерството на икономиката и  енергетиката. Освен пълното отпадане на таксите измененията ще сложат и край на редица дискриминационни практики, като това магазините да упражняват определени права над производителите, без да имат договор с тях или пък веригите да могат да прекратяват договорите с българските доставчици без съответното предизвестие и др., стана ясно от думите на Бобева. Измененията в закона ще окажат положително влияние и върху дребните производители, чиято продукция вече над 20 г. се изкупува на безценица. В новата нормативна уредба ще бъдат заложени стимули, за да могат тези производители да се обединяват и сдружават. 
 
"Нелегалният внос на земеделска продукция е най-големият проблем за родните стопани", заяви вицепремиерът. Затова в подкрепа на местното производство ще бъде значително увеличен контролът по границите включително и с нови системи, съобщи Бобева. 

Пред "Преса" президентът на Конфедерация "Подкрепа"Държавата се свлича, ние сме пред катастрофа. Премиерът ще понесе вината за неща, за които други са му извивали ръцете. Въпросът е защо им го позволява".

Водещата новина на "Сега"Просветното министерство предложи единен изпит за университетите".
Вместо всеки университет да има собствен прием, да се въведе единен изпит за всяка специалност и той да е валиден за всички висши училища, които обучават студенти в това професионално направление. Тази идея лансира вчера просветният министър Анелия Клисарова. Ректорите приеха идеята с резерви, тъй като в момента всеки университет и колеж сам определя как да приема студентите - с изпит, с оценката от матурата или с двете. 

"Всякаква административна намеса е пагубна", коментира ректорът на МУ-София проф. Ваньо Митев. Според него опитите да се премахне автономията на вузовете ще означава пълната им ликвидация. Идеята за единен изпит има и положителни, и отрицателни страни, коментираха ректори на техническите университети.
 
"24 часа" доразвива темата с идеята на образователния министър проф. Анелия Клисарова, че държавата ще поръчва колко висшисти да учат безплатно в отделните специалности, студентите, останалите извън тази бройка, ще плащат сами за обучението си. 

Космическо! Най-високотехнологичната церемония на Олимпиада. Така световните агенции коментират откриването на зимните игри в Сочи, обобщава оценките им "Стандарт". Знаменосец на България бе скиорката Мария Киркова, която предвождаше 18 български състезатели. Българите бяха облечени в екипи с цветовете на националния ни флаг. Най-голямата ни надежда за медал е сноубордистката Александра Жекова. Тя ще участва в дисциплината бордъркрос.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати