26 Април 2024 г. Петък

Съветник на Путин: САЩ въоръжават "метежници" в Украйна, изходът е разделянето й

2014-02-07 09:07:07
Сергей Глазев, съветник на руския президент по въпросите на Украйна, обвини в интервю за московски вестник САЩ, че изливат десетки милиони долари за опозицията в Украйна, включително за въоръжаване на метежници. 

С необичайно остър тон малко преди срещата в петък в Сочи между президентите Владимир Путин и Виктор Янукович той заплашва, че Русия ще предприеме ответни действия, но без да посочва какви.

"По наши данни американски източници харчат по 20 милиона долара седмично за финансиране, включително за въоръжение, на опозицията и метежници. Има информация, че на територията на американското посолство (в Киев - бел.ред) преминават инструктаж бойци, че ги въоръжават. Разбира се, това е недопустима и с това трябва да се приключи", казва Глазев през в."Комерсант-Украйна".

Той продължава с критики срещу посланик Джефри Пайет, който "неотдавна в интервю се опита да представя престъпление като тържество на демокрацията, а масовите противозаконни действия да прикрива зад сентенции за правата на човека. Но най-любопитното е, че посланикът уверено заяви, че Украйна ще подпише споразумение за асоцииране с ЕС, сякаш той, а не ръководството на Украйна решава този въпрос. А то вече реши да не подписва това противоестествено споразумение, защото този документ е път към катастрофа", продължава съветникът.

Интервюто е публикувано под заглавие "Федерализацията вече не е идея, а очевидна необходимост".

Човекът от обкръжението на Путин, който отговаря за сближаването на Украйна и Русия, заявява директно, че подкрепя едно дълбоко федерализиране на Украйна и сближаване на югоизточната руски говоряща част от страната с Митническия съюз. 

Глазев смята, че властта в Киев е извършила грешка, отстъпвайки от силово решаване на кризата, защото ако Майданът не се разпръсне, смазването на протеста ще бъде неизбежно. 

Той нарича случващото се шизофрения, ситуация, в която две личности в едно тяло не си казват истината и лъжата се преплита с изкривена реалност, от което тя се чувства комфортно за известно време. "Но след това настъпва психическо разстройство и хората попадат в лудницата."

В Киев, по думите му, се извършва опит за държавен преврат и силово сваляне на властта с превземане на сгради и опити за щурмуване на президентството. Не само украинското, но и международното право характеризира това като опит за преврат, а шизофреничната ситуация се състои в това, че по някаква причина всички се страхуват да нарекат нещата с истинските им имена, твърди Глазев.

"Западът нарича "активисти" хора, които са терористи и пучисти, опитва се да ги представи като мирни демонстранти, макар да виждат как те нападат милицията, заливат я с коктейли молотов, готвят напалм, въоръжават се. Всеки ден има открити призиви за сваляне на властта, а тя не изпълнява задълженията си по защита на държавността, разговаря с превратаджии като със законопослушни граждани."

Съветникът смята, че "шизофреничната ситуация" и нежеланието на двете страни да се договорят, докато не настъпи катастрофа, се дължи отчасти на това, че властта се бои, че Западът и преди всичко САЩ ще вкарат семейството на президента Виктор Янукович и олигарси в черен списък с блокиране на активи и сметки и конфискуване на имуществото им. "Нещо повече, те дори го заплашиха с (международния трибунал в Хага. Властите треперят за милиардите си и се опитват да издържат без нищо да губят, което само влошава заболяването."

Запитан как се лекува такава "шизофрения", Глазев предлага следната "терапия". Първо, да се нарекат нещата с истинските им неща - опит за преврат, в който редом с мирни граждани участват професионално подготвени въоръжени щурмоваци. Второ, Западът да прекрати шантажа и сплашването, с които се занимава например Виктория Нуланд (пом.-държавен секретар на САЩ), срещала се в Киев с президента, олигарсите и правителството, които са заплашвани с черни списъци, ако не предадат властта на опозицията - нещо, нямащо нищо общо с международното право. Трето, трябва да се приеме предложението на Москва за създаване на тристранна система за консултации Украйна-Русия-ЕС за бъдещото търговско-икономическо сътрудничество с Киев.

Съветникът твърди, че на срещата ЕС-Русия е била постигната договореност с Путин за необходимостта от такъв формат, докато САЩ били заложили на силово сваляне на властта.

Той обяснява, че дори опозицията да победи, тя не може да подпише споразумение за асоцииране, защото в него се предвиждало Украйна да приеме Римския статут на Международния наказателен съд, което няма как да стане без поправка в украинската конституция.

Глазев твърди, че Янукович прави всичко възможно да избегне гражданска война и разцепление на страната, но противниците му се занимавали само с провокации, а западните райони вървели към разкол и отказ от легитимната централна власт. "Те вече не се подчиняват на Украйна и се намират в състояние на метеж. Поради това са разколници."

Според него за Русия не е изгодно Украйна да се разцепва на две, но вече е очевидна необходимост федерализирането й. "В рамките на строго унитарна държава постоянно ще има противопоставяне и за да бъде прекратено е нужна федерализация. Трябва на регионите да се дадат достатъчно права, възможност сами да си правят бюджети и дори частично да имат външнополитическо самоопределение."

Той дава пример с Дания и Гренландия (първата е част от ЕС, докато втората не е) като напълно възможно предложение за Украйна, което трябва да бъде предмет на преговори. 

Сред аргументите му за федерализиране е това, че така ще се получи по-гъвкава структура, приспособима към нови условия и избягване на тоталното противопоставяне. "Обърнете внимание - днес икономическите, културните и човешките връзки между областите на Западна и Източна Украйна са по-малко, отколкото между Югоизточна Украйна и Русия и между западните области и страните от ЕС. Сега това е видимо в механизмите на културен обмен, скоро ще се прояви и в икономиката. Факт е също, че разните части на Украйна се стремят към различни търговско-икономически образувания. При това заинтересованите от Митническия съюз (с Русия) са много повече от тези, които могат да разчитат на реална полза от свободната търговия с ЕС."

Запитан доколко е възможна активна намеса на Русия, ако се тръгне по негативен сценарий, Глазев припомня за документ от 1994г. Според него в т.нар. Будапещенски меморандум за присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядреното оръжие всички участници са се споразумели да гарантират суверенитета и териториалната цялост на Украйна. "Откровено казано, тези страни са длъжни да се намесват, когато възникнат конфликтни ситуации от подобен род. А това, което вършат американците е едностранна груба намеса във вътрешните работи на Украйна и очевидно нарушаване на този договор. Съглашението предполага колективни гаранции и колективни действия."

Глазев дава също да се разбере, че Москва иска да реши съдбата на Украйна в двустранен (със САЩ) или тристранен (и ЕС) формат, защото казва, че няма смисъл въпросът да се повдига на ниво Съвет за сигурност на ООН. "Уверявам ви, че ако САЩ спрат намесата, натиска, финансирането и провокирането, ситуацията ще се нормализира от само себе си. Опозиционните политици като спрат да чувстват подкрепата на САЩ, вече няма да се държат толкова нагло и ще бъдат принудени да се договорят."

Първата реакция на интервюто от говорителката на Белия дом е, че "САЩ са решени да работят с правителството и опозицията за намаляване на кризата"Ние осъждаме употребата на сила от която и да е от страните в Украйна. Руските официални лица би трябвало да сторят същото. Русия не бива да гледа на волята на украинския народ за повече демокрация и по-близки отношения с Европа като на игра единствено на губещи и печелещи".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати