24 Април 2024 г. Сряда

От днес олимпиадата в Сочи се насочва към спорта

2014-02-07 09:02:49
След седмици и месеци, в които политическият елемент диктуваше дневния ред, днес ще бъде дадено началото на игрите 22-ата зимна олимпиада и спортът ще може да влезе във владение на ситуацията. 

Когато тази вечер след 18 часа президентът на Русия Владимир Путин обяви игрите за открити на стадион "Фишт", на сцената ще излязат спортистите и утре те ще бъдат главните герои в битката за медалите. 

Навечерието на игрите беше белязано от призиви за бойкоти, притеснения за тероризъм, критики за разходите и много други въпроси, които доминираха в заглавията. Но сега, всъщност дори от вчера със започването на първите квалификации, сцената ще принадлежи на атлетите. Или поне това е надеждата и вярата на новия президент на МОК Томас Бах.

"Олимпийската сцена е подготвена за спортистите, олимпийската сцена е готова за най-добрите зимни спортисти на света", заяви германецът. Според него първата зимна олимпиада в Русия ще бъде "крайъгълен камък" поради участието на 87 нации, както и рекордните над 200 излъчващи телевизионно държави.

Разбира се, ще има значими отсъстващи на церемонията по откриването на току-що построения стадион за 750 милиона долара. Въпреки че се очакват повече от 40 държавни глави, президентът на САЩ Барак Обама и премиерите на няколко влиятелни европейски държави няма да бъдат там.

Напрежението се повиши и заради смъртоносните терористични атаки във Волгоград през декември и традиционно нестабилния Кавказки регион. Русия ще използва над 37 хиляди души за охраната на събитието - в самия град и планините Красная поляна, където ще се провеждат снежните дисциплини.

Игрите също така ще дадат старт отново на дебата как олимпийските игри могат да бъдат устойчиви след края си и какво наследство оставят. Цената за демонстрацията на постиженията на нова Русия е 51 милиарда долара. 

Що се касае до спортистите - за тях условията изглеждат перфектни. Прогнозите за времето за следващите няколко дни са благоприятни. Сочи се надява да избегне проблемите на Ванкувър от 2010 г. с времето. 

Олимпийските шефове от своя страна в желанието си да предотвратят допинг скандалите, обявиха, че ще бъдат взети рекордните 2453 проби преди и по време на игрите. 

САЩ, Канада, Германия и Норвегия отново са основните фаворити за оглавяването на класирането по медали, а руснаците като домакини ще се надяват да подобрят значително представянето си от Ванкувър, когато взеха само три титли. Първата заявка беше дадена с отборната надпревара във фигурното пързаляне.

България ще участва с отбор от 18 състезатели, като най-близо до отличията се очаква да е Александра Жекова. Тя ще се състезава в сноуборд бордъркроса, но характерът на дисциплината, изпъстрена с множество контакти и възможни грешки, както и силната конкуренция правят задачата й изключително трудна.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати