28 Март 2024 г. Четвъртък

Йената с четвърти печеливш месец срещу долара

2010-08-31 11:33:22

Японската йена е на път да отбележи четвъртия си пореден печеливш месец срещу щатския долар, което е най-продължителната й подобна серия за последната година и половина.

Това е на път да стане факт, след като влошените изгледи пред световната икономика засилиха търсенето на по-устойчиви на риск активи.

Йената е поскъпнала срещу всички 16 най-търгувани валути през този месец, след като по-слабият ръст на развитите икономики през второто тримесечие и високите нива на безработица засилиха опасенията, че състоянието на икономиката ще се влоши през втората половина на годината.

На 24 август йената се покачи до най-високото си ниво срещу долара за последните 15 години при 83,60 йени за долар, а малко след това стигна и най-силното си ниво срещу еврото от 2001 г. насам. Курсът й срещу долара се е повишил с 2,5% от началото на август, по данни на Bloomberg.

Недоверието към способността на европейските страни да се справят с фискалните си трудности повиши и курса на швейцарския франк до рекордни нива срещу еврото през август. Според анализатори франкът и йената ще са най-популярните убежища, докато икономическите страхове остават високи.

Японската централна банка въведе допълнителни мерки за увеличаването на ликвидността в банковата система вчера, като отпусна още 10 трлн. йени (116 млрд. долара) като краткосрочни заеми на банките в страната. Основният лихвен процент в страната остана на рекордно ниското си ниво от 0,1 на сто.

Анализатори на Goldman Sachs и Sumitomo Mitsui Asset Management обаче разкритикуваха тези действия като недостатъчни и излагащи на риск от анемичен растеж японската икономика, която зависи силно от износа.

Икономическите данни за Япония от днес показаха, че фабричното производство се увеличава с 0,3% на месечна база през юли, след като през юни се сви с 1,1 на сто.

Междувременно продажбите на дребно са отчели ръст за втори пореден месец, като нарастват силно с 3,9% спрямо юни, когато се повишиха с 3,3 на сто. Новото жилищно строителство пък отчита два пъти по-силен от очакваното ръст от 4,3% на годишна база през юли.

Индексът на бизнес активността в производствения сектор обаче се е понижил до 50,1 пункта за август и вече се намира на нивото, което разделя растежа от свиването на активността в сектора. Стойността на показателя през юли възлезе на 52,8 пункта.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати