19 Април 2024 г. Петък

"Как да направим истински референдум"; "Плевнелиев търси конфронтация..."; "Новата тройна коалиция"

2014-02-06 08:31:28

Как да направим истински референдум", е поличитески анализ в днешния брой на вестник "24 часа". Посочва се, че в България въпросите за референдум са все някак си далеч от истинските интереси на хората. Митът за пряка демокрация обслужва битки между партиите и нищо повече. Ако искаме да има истинска пряка демокрация, трябва да се направят две промени в Закона за референдумите. Първо – за "гражданска инициатива" да се изискват 100 000 подписа, а не 500 хил., както е сега. Второ - да се премахне прагът за  зачитане на резултатите от референдума. Докато не се въведат тези изменения, референдумите ще обслужват шегите и закачките сред политическия елит.

"Плевнелиев търси конфронтация, а не реална реформа на избирателната система", под това заглавие в "Монитор" Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, коментира идеята на президента Росен Плевнелиев за референдум и задължително гласуване. "От политическа гледна точка според мен това е конюнктурна идея, защото виждам политическия момент, в който се отправя това предложение, част от общата линия на президента на конфронтация.", смята Цеков.

"Реформаторите или ГЕРБ - кой на кого ще диктува", коментира в "Труд" Димитър Ганев, политолог. След инициативата на десните да се обединят в Реформаторския блок, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - решен да гради партньорства - им се предложи така, че им създаде повече неприятности, отколкото ползи. Днес реформаторите не изживяват най-добрите си дни. Те трябва да намерят своето място - против правителството, но с по-различна оферта от тази на ГЕРБ. За бившия министър-председател евентуално сътрудничество с реформаторите изглежда като единствения му спасителен план за връщането във властта. В тази ситуация синият блок е в позиция да диктува условия, въпреки по-слабата си електорална тежест.

Отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок са превърнаха в мъка за феновете на старата десница, досада за привържениците на ГЕРБ и радост за враговете, коментира "Сега". Те са подчинени на безалтернативното общо бъдеще, прикривано чрез недомлъвките на Реформаторския блок и тарикатлъците на Бойко Борисов, стремящ се отсега да изконсумира съюза. Реформаторският блок избра да сътрудничи с ГЕРБ, да кове бъдеща коалиция, но официално да говори обратното. Блокът се нуждае от общи политически позиции с ГЕРБ, но ГЕРБ няма политически позиции. ГЕРБ трябва да покаже, че може да прави политика, да бъде градивна партия.

"Новата тройна коалиция", коментира "Монитор". Очевидна е готовността на уж десните реформатори за бъдеща коалиция с бившите управляващи и АБВ. Но заради избирателите е редно да поясним, че играта за общественото налагане на подобен политически мишмаш никак не е проста. Напротив, може да катастрофира. По-интересно е да видим защо въпреки предизвестената загуба тези хора продължават да се изживяват като политици, на които бъдещето управление е в кърпа вързано. 
Отговорът не е труден. Първо, те трябва максимално да разклатят сегашното управление и второ, изгаряйки в битката с него, да разчистят пътя за нова формация вдясно. Проблемът е, че такава няма как да се роди в момента. 

"България разработва уникална защита срещу безпилотни самолети", обявява в интервю за "24 часа" акад. Стефан Воденичаров, председател на Българската академия на науките. Той отчита, че се засилва интересът на чуждестранни клиенти към продукцията на наши оръжейни заводи. Сред новите изделия е авиобомба с интелигентни взриватели, която притежава много силен взривяващ ефект. Вече се произвеждат нови муниции за подцевен гранатомет, които превръщат обикновения войник в истински артилерист. Разработен е и радар, който открива човек на 10 км.

"Най-скоростно изхарчените пари на правителството", е водещо заглавие в "Капитал Daily". Бюджетният фонд от 500 млн. лв. за проекти на общини и министерства вече е раздаден. Информацията за конкретните кандидатстващи предложения така и не беше дадена, затова анализът дали са избрани най-добрите е невъзможен. Над една трета от регионалните искания са одобрени, а при министерствата успеваемостта е огромна - от постъпили 16 апликационни форми 13 са удовлетворени. 

Пред "Телеграф" финансовият министър Петър Чобанов прогнозира, че поради голямото наличие на проекти не само големите фирми ще спечелят обществените поръчки. "Няма как всичките да се вземат от големи компании, този път има много голям брой проекти, които да се изпълняват и от малки местни фирми. Тази програма е всъщност мащабен проект по временна заетост най-вече в сферата на строителството", обясни Чобанов и допълни, че тя няма да е еднократен акт, а ще се провежда всяка година.

Доверието на потребителите в българската икономика расте, пише "Стандарт". През януари 2014 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 5,9 пункта спрямо равнището си от октомври 2013 г., обявиха от Националния статистически институт. Оптимизмът се покачва както при населението в градовете, така и в селата. Мненията на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните 12 месеца, както и очакванията им за следващите 12 месеца, са по-малко негативни спрямо предходната анкета. Намалява и песимизмът в оценките на хората за промените във финансовото  състояние на домакинствата им през последните 12 месеца и в  очакванията им за следващата една година.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати