24 Април 2024 г. Сряда

Инициативата АБВ може да разшири левицата?

2014-02-06 08:17:49
Левицата има шанс да разшири влиянието си на евроизборите, и то заради АБВ. Оказва се, че принципът за "размножаване чрез клетъчно делене" може да сработи за един по-добър резултат на левите формации след появата на АБВ и до доведе до повече гласове, отколкото ако БСП остане монополистът вляво.

Такива са поне целите на предишния президент Георги Първанов и съмишлениците му в проекта АБВ, които застанаха зад алтернативна лява евролиста. За лидера на БСП Сергей Станишев обаче е ясно, че АБВ ще се провали и само ще попречи на социалистите да постигнат заветната си цел да са първа по резултат на евроизборите. Острата реакция на "Позитано" 20 и снетото политическо доверие от Първанов и поддръжниците му обаче подсказва, че стратезите там са притеснени от потенциала на АБВ. Както обаче коментира Първанов само вотът ще покаже кой е бил крив и кой - прав.

Въпрос на мобилизация

Дали АБВ има потенциал да обере гласовете вляво на тези, които не припознават своята партия в днешното ръководство на БСП или разочаровани от надмощието на ДПС в управлението? Всичко зависи от мобилизацията на двете страни, коментираха пред "Дневник" политолозите Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" и Първан Симеонов от "Галъп".

Връщането на Георги Първанов на политическия терен може да подейства мотивиращо на БСП и теоретично е възможно да се разшири левицата, смята Симеонов. Вижда се, че подкрепата за БСП не расте, тя е трайна величина. Февруарският протест от миналата година, който беше много социален, на бедността, срещу високи сметки, не наля допълнително на БСП, а тя уж беше заела ляв завой, коментира политологът. Според него в обществото ни има място за леви послания и ако Първанов съумее да събере такъв тип гласове, би могъл да разшири лявото.

Ако подходим по логиката на простата математика, сборът от подкрепата за БСП, която "Алфа Рисърч" отчете в проучването си от януари - 15 %, и 7% потенциал на АБВ всъщност дават по-висок сумарен резултат в сравнение със собствената подкрепа на БСП, преди да се появи АБВ от 17.5%, напомни Геновева Петрова. Потенциалните гласове в партийната фамилия на социалистите в Европарламента, ако евродепутатите на АБВ членуват в тази група, може би ще нарасне, прогнозира тя.

Това разбира се са само предварителни нагласи и не трябва да забравяме, че има хора, които все още се колебаят между БСП и АБВ, макар сега да заявяват определеност в подкрепа на едната или другата листа, отбеляза Петрова. От това как ще реагират именно тези леви симпатизанти, които в момента се чудят зад коя от двете листи да застанат, ще зависи и общият резултат на БСП и АБВ, добави тя.

БСП и АБВ се борят за общи около 100 хил. гласа

Според социолозите БСП и АБВ спорят за около 1.5% от избирателите или около стотина хиляди гласа. Първанов се зарече, че няма да реже "живо месо от БСП", но остава загадка за чия листа ще работят тези членове на БСП, които не бяха сред наказаните, но са в близки отношения с Първанов и бившия вътрешен министър Румен Петков - като Кирил Добрев (син на покойния Николай Добрев, който заедно с Първанов връща неизпълнен мандата на 4 февурари 1997 г.), Весела Лечева и бившия местен председател на БСП в Плевен Васил Антонов.

Наблюдателите отчитат, че все още липсва нужната сплотеност и високата мобилизация при избирателите на АБВ, за да гласуват така, както са заявили. Сред тези, които казват, че подкрепят АБВ, мобилизацията е в рамките на около 50% или малко над 50%, докато втвърдяването в БСП след случващото води до мобилизация до 75%. Имали сме достатъчно примери за листи и партии, които в крайна сметка не са успявали да мобилизират избирателите си, напомни Петрова.

Има потенциал БСП и АБВ да вземат повече отколкото само БСП, заради мобилизацията, но не е изключено да има демотивация, съгласен е и колегата й Първан Симеонов. Той допуска "набъбване на резултата генерално на левия сектор", защото може да се окаже, че с двете листи наличното ляво е оползотворено по-добре.

Кой подкрепя Първанов


АБВ се афишира не само като лява, но и като "родолюбива" формация. В бъдещата коалиция вероятно ще попаднат и част от сдруженията на запасните офицери, които подкрепяха всички инициативи на Първанов, докато беше държавен глава и върховен главнокомандващ въоръжените сили. С говоренето за патриотизъм Първанов застрашава и част от гласовете на националистическите партии "Атака" и Национален фронт за спасение на България, смята Първан Симеонов.

Според него АБВ ще се опита да вземе гласове от нишите около БСП - и от ляво, и от дясно. Около една десета от реалния електорат на БСП (с потенциал 600-700 хил. гласа) би могла да подкрепи проекта и листата на Георги Първанов.

Онези, които разчитат на подвластни на риториката "всички са маскари", също може да са дарители на АБВ, смята още Симеонов. Според него потенциал за Първанов има и сред хората, които гласуват протестно, както и сред тези, които се увличат по харизматично-популистки проекти.

По думите му Първанов ще посегне към консервативното, носталгично, русофилско червено, което гледа с умиление към вчерашна България и общо взето не припознава себе си в съвременния курс на БСП, който не е особено олицетворение на лявото.

Според Симеонов проектът на предишния президент ще взима от БСП толкова, колкото и от другите. По време на прехода модерни бяха либералният пазар и глобализацията и въпроса за социалното и националното бяха теми табу. Сега обаче има търсене за социалното и националното, но успехът в тази ниша е свързан с радикализъм, а Първанов няма това излъчване - наследил е президентският похват да казва по една дума на месец и да има отзвук, коментира политологът от "Галъп".

Геновева Петрова допуска Първанов да събере подкрепа и под формата на евентуален наказателен вот срещу БСП и сегашното й ръководство от страна на левите избиратели. Ако ръководството и БСП като мандатоносител на управлението не промени поведението си, тогава може да се катализира енергия, която да се изрази в протестен вот срещу БСП и в подкрепа на листата около Първанов.

Според Петрова други източници на по-съществена подкрепа за АБВ са центристкият и патриотичният вот, както и част от по-пасивните по време на избори. АБВ може да търси подкрепа от не съвсем крайни националисти, но хора с по-патриотични нагласи.

Ролята на Калфин

Двамата наблюдатели отбелязаха, че не е за подценяване ролята на водача на листата на АБВ Ивайло Калфин. Заради неговото участие, може да се разчита на подкрепа на центристки гласове - бивши избиратели на НДСВ, други, които са били в центъра и които припознават Калфин като евродепутат, на когото биха имали доверие.

Чрез личността на Калфин, предишният президент би могъл да реализира модерно, интелектуално, градско ляво - "евроляво", смята Първан Симеонов. Според него обаче това евроляво няма такъв голям потенциал, понеже е много индивидуалистично, както дясната идея.

Има място за две писти - едно е лявото, което излъчва Първанов, другото е Калфин. Гледам с по-голям интерес към Калфин, защото не виждам Първанов с какво е по-различен от БСП, докато Калфин е със собствена политическа тежест и олицетворява нишата на евролявото, коментира Симеонов.

БСП - АБВ > БСП

Макар да е твърде рано и все още да не са обявени кандидатите за евродепутати, социологическите проучвания на този етап дават сумарно повече евродепутати на БСП и АБВ, отколкото ако участваше само БСП в "Коалиция за България". На база на измереното в последното проучване на "Алфа Рисърч" и при сегашното състояние на нагласите на избирателите БСП би могла да спечели 6 места в Европарламента, а АБВ има потенциал за 2. Ако ситуацията в левицата беше спокойна и Първанов не беше обявил втора лява евролиста, постижимите евродепутати за БСП са 6 или 7.

Според "Галъп" БСП има 600-700 хиляди гласа, а потенциалът на АБВ е около стотина хиляди гласа, от които 60% са от БСП. Те обаче не са достатъчни за спечелване на място в Европарламента. Цената на един евродепутат е около 150 хиляди гласа в момента. Според Симеонов, ако АБВ успее да вземе едно място в ЕП, то ще е в плюс към очакваните 5 или 6 мандата, които БСП така или иначе би спечелила. Ако пък АБВ не вкара поне един евродепутат, това ще  е "политическата смърт" за Първанов и Калфин, затова и играта е "ва банк".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати