25 Април 2024 г. Четвъртък

Турският външен министър отказа визитата си у нас

2014-02-05 08:55:18

Турският външен министър Ахмет Давутоглу, който има „нула проблеми със съседите си" във външната политика, еотменил посещението си в София само няколко дни преди заплануваната среща с българския си колега, защото не е била организиранатакава и с българския президент Росен Плевнелиев, съобщава турската медия Today's Zaman.

Двудневната визита на Давутоглу бешезапланувана за 6-7 февруари. Дипломатически източници обявиха за изданието, че топ дипломатът на Турция е решил да отмени посещението, след като е научил, че не може да се срещне с Плевнелиевзаради запълнен график.

Заедно със своя колега (българският външен министър Кристиан Вигенин, Давутоглу поиска да се срещне с президента на България. Когато му беше съобщено, че не е възможна среща с президента, той отмени посещението", обясни източник за турското издание.

Ходът може да доведе до напрежение в отношенията между двете страни и се възприема като „арогантно" решение, което е взето от българските власти, според източници.

Обикновено дипломатическият протокол включва само среща с външния министър на страната домакин.

Реципрочно визитата на външния министър Давутоглу беше отложена. Ще бъде решена нова дата", обяви говорителят на външното министерство на Турция. Запитан дали отложената визита на Давутоглу само няколко дни преди заплануваната дата не изглежда странно, говорителят отговори, че тези дни бързината на технологичните комуникации често води до промяна на графика в последната минута.

Изданието отбелязва, че срещата е по инициатива на Вигенин.

Двама министри се срещнаха за последно през декември 2013 година, когато се проведе 29-та среща на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в Ереван. 
Според медии Давутоглу е заявил тогава, че Турция и България могат да работят заедно в по-тясно сътрудничество на базата на българското председателство на организацията.

Случаят с Давутоглу се случва на фона на проблема между България и Турция по отношение на пропускането на тираджиите по границата с двете страни, отбелязва турското издание.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати