Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Септ 16
Начало arrow Технологии arrow Иран ще конкурира Google с търсачката "О, Боже"

Иран ще конкурира Google с търсачката "О, Боже"

  Print E-mail
2010-08-31 10:46:50
източник: dnevnik.bg

Анализатори твърдят, че проектът е пряк отговор на протестите от миналата година, когато властите не успяха да пресекат напълно комуникациите и светът научаваше за случващото се от интернет. 

 Властите в Иран ще се опитат от 2012г. да конкурират най-популярната в света интернет търсачка Google със собствена разработка. Тя се нарича "Я Хак", което на фарси се превежда като "О, Боже".


Новината бе съобщена в неделя от Хади Малек-Параст, генерален директор по изследванията и разработките към Иранската държавна компания по информационни технологии.

По думите му страната се опитва да подобри капацитета и сигурността на търсенето в интернет от ирански компютри. Малек-Параст определи проекта като вътрешна мрежа (интранет). Правителствен източник обясни, че новата програма ще дава приоритет на иранските източници, за разлика от тези на популярните търсачки, където на първо място излизат други сайтове.

"Те не просто разработват търсачка, те искат да изградят вътрешна мрежа за разлика от глобалната мрежа. Това ще е нещо като ирански интернет и ще дава достъп само до държавните институции и сайтове с разрешен от властите достъп", казва пред The Media Line Пуджан Зиайе, ИТ анализатор в опозиционното иранско "зелено" движение.

"Дискусията започна преди няколко години на базата на това, че интернет е смятан за оръжие на Запада. Те се чувстват заплашени от него, но не могат да го пренебрегнат, така че се опитват да имитират това, което направиха китайците. Проблемът е, че в Иран няма инфраструктура, познание и техници това да се направи както трябва и така ще е поне още няколко години."

Нюша Богхрати, ирански онлайн журналист, допълва, че въпреки официалните твърдения, иранският интранет само ще увеличи възможностите на правителството на шпионира потребителите.

"Официално те казват, че проектът е по-евтин, бърз и сигурен що се отнася до преноса на данни. Но в действителност те се опитват да подменят Google и Yahoo и да създадат паралелен интернет, за да следят потребителите в Иран. Със сигурност това ще се случи с пусканети на национална служба за електронна поща."

Богхрати допълва пред The Media Line, че проектът е пряк отговор на миналогодишните протести след спорния избор на президента Махмуд Ахмединеджад, когато властите са установили, че е много трудно да пресекат онлайн комуникациите и да следят действията на гражданското общество.

Д-р Мердад Хонсари, бивш ирански дипломат, предлага друго тълкуване на новината - според него това е поредният сигнал, че Иран иска да подчертае своята независимост. "Случват се две неща. Първото е, че те се опитват да филтрират електронните комуникации по всеки възможен начин или поне да сплашат хората и да ги накарат да си мислят, че властите реално правят това, за да започнат да си налагат автоцензура. Второто е, че се опитват да убедят населението, че са способни да постигнат нещо, за което всъщност нямат капацитет."

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Технологии
  Новини През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ...
  Новини Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирми в IT ...
  Новини Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руската ...
  Новини Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на ...
  Новини Шерил Сандберг. снимка: Ройтерс - В отговор на доказателства, че нейни инструменти са позволили реклами да бъдат насочени към потребители, които са използвали расистки коментари или реч на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?