20 Април 2024 г. Събота

Пресата днес

2014-02-05 08:47:48
Пенсиите ще се увеличат средно с 9 лева от 1 юли, съобщава управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков в интервю за "Труд". В закона за бюджета на общественото осигуряване е планирано от тази дата парите за старост да се повишат с 3 процента. 

Според Петков месеците, през които НСИ отчиташе дефлация, няма да доведат до по-малко увеличение. Парите за увеличението са разчетени в бюджета, гарантира директорът на НОИ. Според него затягането на критериите за отпускане на пенсия за стаж и възраст ще доведе до натиск за получаване на инвалидна пенсия. "Приблизително 40 на сто от пенсиите, отпуснати през 2013 г., са инвалидни", уточнява Петков.

Консултативният съвет по национална сигурност,  който президентът Росен Плевнелиев свика вчера заради еврофондовете, приключи много бързо и доста миролюбиво, коментира "Сега". Премиерът Пламен Орешарски и заместничката му Зинаида Златанова представиха доклади за усвояването на евросредствата през изтичащия програмен период и за плановете на новия период - 2014-2020 г., според които няма място за тревоги.

БСП, ДПС и "Атака" ще сведат до минимум почти всички възможности на гражданите да влияят пряко върху изборния процес, да се месят в изборните листи и да получат по-добро представителство в Народното събрание, алармира под глава "Сега". Текстовете в новия Изборен кодекс, гласувани вчера от временната комисия за кодекса на второ четене, го доказаха на  практика. Трите партии зачеркнаха възможността за електронно, мажоритарно и задължително гласуване. ДПС дори внесе предложение, което напълно ще обезсмисли преференцията, която позволява да се разместват кандидатите в една листа.

Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс отхвърли предложението на ГЕРБ за задължително гласуване, акцентира по темата "Дума". Да се гласува на избори е право на гражданите и не може да съществува задължително право, заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

"Евроизборите са двубой между две визии за Европа", заявява в интервю за "Дума" председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода. Надяваме се да постигнем в следващия Европарламент съживяване на икономиката и на индустрията. Ще се стремим към осигуряването на социално равенство за всички европейци, допълва Свобода. 

"Бистришките тигри" вече няма да могат да наемат Авиоотряд 28 за важни мачове, дори и да платят курса. Правителството спира полетите на частно, които се извършваха при кабинета "Борисов", информира на първа страница "Преса". МВР и здравното ведомство получават специални права да ползват летателния отряд при спешни случаи. Това предвижда новият устройствен правилник на Авиоотряда, посочва транспортният министър Данаил Папазов.

Според челото на "Телеграф" гимназиите в страната правят паралелки с изучаване на екзотични езици, за да се спасят от закриване. Това стана ясно при обсъждането на новия план-прием за школата след седми клас в различните общини. Няколко училища вече привличат ученици с нови паралелки с китайски и индонезийски.

"Монитор" цитира статистика, която определя учителите ни като преуморени и стресирани. Причината е, че работят средно по 48 часа седмично при норма от 40 часа, фиксирана в Кодекса на труда. Това показват резултатите от национално проучване на синдикат "Образование" относно работното време на учителите.

Губим 4 млн., ако таксите за вуз паднат, алармира от страниците на "Стандарт" ректорът на УНСС професор Стати Статев."В предложението на групата депутати от БСП коректно е записано, че в предкризисната 2008 г. базовият ни норматив бе 963 лв., а студентите плащаха 30 на сто от него. След това като антикризисна мярка държавата свали с 1/3 финансирането и то стана 693 лв. на студент. Но на два пъти бе увеличена частта, която заплаща студентът - първо стана 50 на сто, а след това - 2/3. При това положение загубихме по 160 лв. на студент в базовите направления "Икономика" и "Администрация и управление" и по 300 лв. за студент в "Право" и "Политически науки". Тоест общата дупка, която се отвори в бюджета ни, беше 4-5 млн. лв. 

Икономиката ни създава работни места за ниския и средния сегмент и по-малко за висококвалифицирани кадри. Тази и още няколко нови тенденции в развитието на българския пазар на труда регистрира новият доклад на "Индъстри уоч", съобщава "24 часа". Данните сочат нарастване на заплатите в т. нар. средни позиции. Това са работни места, на които могат да бъдат наети хора с диплома за висше или специално образование, но самата позиция не изисква от кандидата точно това.

Находище на природен газ е открито край Кнежа. Доказаните запаси към момента са 14,49 млн. куб. м природен газ и 5176 куб м кондензант, съобщава под глава "24 часа". Вероятните находища се оценяват на 165 млн. куб. м, а възможните - 746 млн. куб. м. Така общите запаси, които биха могли да бъдат извлечени от находище "Искър-запад", се оценяват на 945 млн. куб. м газ и 393 хил. куб. м кондензант.

"Иран е ключът към енергийната независимост", е заглавието над интервю в "Преса" с Абдола Норузи, посланик на Ислямската република в България. "Всичко зависи до каква степен българската страна ще приветства нашето предложение за помощ в енергийната диверсификацията. Времевите рамки засега са неясни. Ние имаме желание също така да възродим рафинерията "Плама", която в момента не работи. От шест месеца аз търся пътища в тази посока, но не съм стигнал до резултат. За съжаление не съм получавал съдействие от българските власти в това отношение, казва Норузи.

В интервю за "Телеграф" професор Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология"
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати