20 Април 2024 г. Събота

Правосъдие! Бивш депутат върху затворническия нар

2014-02-04 18:21:38

Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков влезе в затвора във Варна, съобщи БТА.

Табаков вече трети ден излежава присъдата си от 5 години за сключване на неизгодна сделка, докато е бил кмет на община Дулово.

Ексдепутатът беше осъден за това, че през пролетта на 2009 г. е облагодетелствал варненската и роднинска фирма "Джеми" ООД, собственик на фирмата е Зехир Мерт, чиято дъщеря е съпруга на брата на Митхат Табаков – Сали.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки "Джеми" е спечелила конкурс за изграждане на ВиК-система и пречиствателна станция в Дулово по проект за 18 млн. евро по оперативната програма "Околна среда" на ЕС.

Освен Табаков в затвора е и бившият зам.-кметът на града Алтан Чаушев, който според прокуратурата е помогнал на Табаков да извърши длъжностното престъпление, тъй като е бил шеф на комисията, класирала кандидатите във въпросния конкурс.

Варненската фирма е предпочетена от общинското ръководство, въпреки че предлага да изпълни проекта за двойно повече време (над 1000 дни) от конкурентите си - сдружението "Кантиери модерни" (Италия) - "Главболгарстрой - Русе" АД и "Понс Одесос" ООД – Бургас.

Освен това варненската компания дала едва 15 години гаранция на инсталацията, за разлика от другите две фирми, които гарантирали поне 50 години безпроблемна експлоатация на водопровода.

 

Връзката между осъдения Табаков и собственика на "Джеми" ООД бе доказана и чрез СРС-та, които уличиха двамата в договаряне на конкурса, припомниха още от държавното обвинение.

Чаушев и Табаков са настанени в приемното отделение на Варненския затвор.

Това далеч не е първата присъда за бившия ДПС депутат, който през октомври 2012 г. бе осъден на 4 години затвор заради взимане на подкуп от 10 000 лв. от бившия директор на ВиК-Силистра Петко Горбанов през далечната 2004 г.

Миналата година, през юли, Табаков и колегата му в 41-то НС Гюнай Сефер бяха осъдени за документна измама и престъпление - получили са неправомерно над 370 000 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.

Злоупотребите на двамата е свързана с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между село Окорш, община Дулово и главния път Силистра – Шумен в края на 2006 г.

Тагава Табаков получи 11 години затвор, а Сефер – 10. Последните две присъди са обжалвани и съдът още не се е произнесъл окончателно.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати