24 Април 2024 г. Сряда

В Китай хитът не е iPhone, а Coolpad

2014-02-04 11:03:57

Apple и Samsung може и да са всепобеждаващи смартфон сили в Европа, САЩ и много други части на света, но в Китай, най-големият мобилен пазар в света, все още няма ясен победител.

Там във възход са няколко марки, които едва ли някой извън страната познава. Те постоянно предизвикват двойната власт на Apple и Samsung, а тяхното предимство е конкурентният хардуер на по-ниска цена, силни връзки с националните мобилни оператори и креативен маркетинг, особено в сайтове за социални мрежи и в онлайн форуми, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Стотици милиони китайски мобилни потребители все още провеждат разговори с остарели устройства и все още не са преминали към смартфони. Това прави страната решително бойно поле за международните марки, защото повечето други региони вече са наситени. Пазарните изследователи от Canalys изчисляват, че през 2013 г. в Китай са били доставени 354 милиона смартфона. През тази година се очаква броят да нарасне до 422 милиона броя.

25-годишният собственик на магазин Джоу Чън от провинция Хунан наскоро се отказва от старата си Nokia и си купува първия си смартфон. Той е трябвало да плати около 350 евро за Oppo Find 5, който се произвежда от компанията Oppo Mobile Telecommunications в Дунгуан. Устройството работи с операционната система на Google Android, има камера с 13 мегапиксела и 5-инчов екран, резолюцията е по-висока от тази на iPhone 5S на Apple.

„Изглежда добре и работи", казва Джоу. Oppo била по-готина от други китайски марки смартфони като Lenovo или Huawei . „Oppo е за млади хора, мобилните ѝ телефони са стилни“. Освен това Find 5 е с 30% по-евтин от най-евтиния модел на Apple - iPhone 5C. Джоу е един от многото клиенти, насочили се към компании като Oppo, Coolpad и Xiaomi. А с това конкуренцията за чужди марки като Apple и Samsung става все по-трудна.

Пазарът на мобилни устройства в Китай е толкова голям, че някои местни производители вече изпреварват с продажбите си утвърдени на световните пазари марки. Coolpad, бранд на Yulong Computer Telecommunication Scientific, според Canalys е шестият по продажби в света производител, изпреварвайки Nokia и Sony в световен мащаб.

В самия Китай с пазарен дял от 11% Coolpad е на трето място след Samsung с 21 на сто и Lenovo с 13%. Apple е едва пети с 6 на сто от целия пазар.

Силна тяга Apple може да получи през тази година от сътрудничеството си с China Mobile, с над 760 милиона абонати най-големият мобилен оператор в света. На тях iPhone се предлага от 17-ти януари. В началото на януари председателят на Борда на оператора Си Гуохуа заяви, че към края на декември компанията е получила над 1 млн. предварителни поръчки за апаратите.

Coolpad започва дейността си през 1993 г. като производител на пейджъри и телекомуникационни аксесоари. Сега компанията е основен играч в китайската мобилната индустрия. Тайната на успеха е в тесните бизнес отношения с всички мобилни оператори, което гарантира, че изделията също се продават извън големите градове.

Един от най-популярните смартфони на Coolpad, моделът 9080W, разполага с екран от 5,7 инча, 8-мегапикселова камера и четириядрен процесор - и при все това струва само 193 евро. Coolpad залага преди всичко на онези милиони потребители, които купуват за първи път смартфон. През първата половина на 2013 г. компанията-майка увеличава печалбата си с 40 на сто до близо 213 милиона хонконгски долара, около 20 млн. евро.

„Ако тези купувачи за първи път имат едно добро преживяване с нашите телефони, след това те по-късно може да купувят скъпи модели на Coolpad, когато имат и повече пари за харчене", заяви заместник-председателят на компанията Джан Гуън - Цян в интервю. Някои анализатори смятат, че тази стратегия е доста дръзка. Според тях било голямо предизвикателство да преоценяват своята марка и да убедят клиентите си да плащат повече за устройствата.

Apple продължава да бъде една от най-желаните марки в Китай, както показа истерията около златния iPhone 5S. Samsung, която тук е добре известна заради телевизорите си, продава смартфони за по-малко от 150 евро, за да се конкурира с местните конкуренти. И двете компании отказаха да коментират ситуацията в Китай. Мениджъри на китайски производители заявиха, че техните компании са добре позиционирани на местния пазар и отговарят на специфичните нужди на китайските потребители.

Oppo обаче доста добре успява да бележи точки сред младите китайки. Причината за това е една по-ранна рекламна кампания с актьора Леонардо ди Каприо и сътрудничества с местни канали. Фирмата не публикува финансови отчети, но има претенциите, че е на печалба от бизнеса си със смартфони.

Xiaomi от Пекин е друг доставчик, който разчита на умен маркетинг. Компанията, основана през 2010 г., има сериозна фен база сред технологично настроените китайци. Уредите се продават главно чрез своя собствена интернет страница. Има и „тюрлюгювеч“ от аксесоари, от ярко оцветени батерии до кукли. Клиентелата е лоялна, защото Xiaomi има своя версия на операционната система Android, която постоянно променя въз основа на потребителските изисквания и всяка седмица изнася нов ъпдейт. „Ако внесете предложение, и ние го направим бързо, тогава Вие имате чувството за собствено постижение", каза основателят Лей Дзюн в интервю. През третото тримесечие на годината по данни на Canalys Xiaomi е номер шест в Китай, точно зад Apple.

И социалните медии играят сериозна роля за успеха на Xiaomi. Лей, който често е сравняван заради стила си на представяне с покойния основател на Apple Стив Джобс, има почти осем милиона последователи в Sina Weibo – китайския еквивалент на Twitter. През миналата година компанията нае Хуго Бара, който оглавяваше Android бизнеса на Google. Бара заяви наскоро, че Xiaomi ще се разшири до Сингапур.

Затова не е никак чудно, че други китайски производители взимат пример от Xiaomi и Oppo, когато става въпрос за маркетинг и социални медии. Мениджърът на Coolpad Джан обяснява, че колегите му мениджъри са станали по-активни на платформи като Sina Weibo и системата за кратки съобщения WeChat. "Като разработчик на софтуер аз преди не си говорих с потребителите и медиите", казва Джан. „Но пазарът се промени. Сега си взаимодействам непрекъснато с потребители на Weibo". В подобния на Twitter микроблог той има 275 000 последователи.

Coolpad може да спечели фенове като Ян Гуан. 18-годишният мъж от Гуанджоу си купува преди няколко месеца смартфона 9070 на марката. „Само ученици и студенти от богати семейства могат да си позволят скъпи, чужди смартфони", казва той. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати