25 Април 2024 г. Четвъртък

Георги Първанов: Няма избори, които Сергей Станишев да не е загубил

2014-02-04 11:00:09

Няма избори, които Сергей Станишев да не е загубил. Това каза лидерът на АБВ и президент на България ( 2002 – 2012 година) Георги Първанов в сутрешния блок на bTV. Според него вицовете, които Станишев разказва за АБВ, биха били смешни, ако ситуацията не беше толкова тежка. 

„Познавам тази практика, двамата с Бойко Борисов много се замеряха с вицове и от виц на виц ние губехме избори. Има приказка: Няма избори, които Сергей да не е загубил. Няма рима, но е вярна“, каза Първанов. Той смята, че лидерът на БСП стои стабилно на поста си и очевидно ще стои стабилно още дълги години, но това не означава, че не може да се търси друга формация, която да реализира леви идеи.

Миналата седмица левицата свали политическото си доверие от участниците в движението на Георги Първанов, след като те не се отказаха от идеята си за паралелна листа за евроизборите. Лидерът на левицата Сергей Станишев обяви, че затваря темата АБВ и повече няма да я коментира.

Според Първанов предсрочни избори в момента не са необходими. „За АБВ властта не е самоцел, искаме да променим българската политика, не става само с избори до дупка, а с тежки дискусии”, категоричен бе Георги Първанов.

„Доброто управление е аргументът за оцеляването на правителството, а не резултатите от евровота. Предсрочни избори не са необходими, искаме кабинетът да бъде стабилен. Не че няма кусури, но ще ги критикуваме за отделни постъпки, а не като цяло”, заяви Георги Първанов.

Президентът Първанов твърди, че никога не е произнасял и „една критична дума към управлението”. „Кадровата политика не се прави от правителството, а в партийните централи. Критикувам правителството, че не си иззема правомощията и не командва парада”, категоричен бе той и обясни, че за тях властта не е самоцел, както за други партии.

На въпрос как вижда своето политическо бъдеще, бившият президент каза, че няма никакви амбиции за формална длъжност. "Аз винаги мога да се дръпна встрани, да чета, да пиша. Наложи се да се върна, защото ми се струва, че бих могъл да помогна. Нямам амбиции за формална длъжност. Мечтал съм да стана писател, което не изглежда особено амбициозно на фона на мечти като полицай и премиер”, сподели Първанов.

"Дори и човек в сянка не искам да бъда, защото виждам колко порочна е тази система, когато има един сив кардинал, който дърпа лостовете и назначава постовете“, коментира още той.

Той обясни, че голямата амбиция на движението АБВ е да реализират национална политика. Първанов обаче подчерта, че това не означава, че движениете ще прерасне в партия, "достатъчно е да бъде коалиция от отделни партии".

Запитан кои ще са партиите в тази коалиция, той отговори, че те са ясни, но ще бъдат обявени в дните преди обявяването на листата. Първанов отказа да ги назове или да каже дали някоя от тях е член на ПЕС, "защото в момента има тежък натиск над лидерите им". „Готов съм да се обзаложа, че Калфин и листата ще бъдат добре приети в ПЕС“, каза още той.

„За АБВ ДПС е конкурент, както и БСП. Ключовият конкурент обаче е ГЕРБ, а с останалите се конкурираме на полето на идеите”, посочи президентът.

Относно президентските избори през 2001 г. той коментира и твърденията, че дължи победата си на гласовете на ДПС и лидера Ахмед Доган. „На първия тур 2001 г. заедно с г-н Ангел Марин имахме преднина от 4%, а тогава ДПС имаше своя кандидат-президентска двойка и водехме още на първия тур”, припомни той.

"Това обаче не бива да обезценява подкрепата на ДПС. Но една подкрепа преди 12 години не е индулгенция за грешни ходове, които се правят сега. Моята критика е насочена не към неща от преди 15 години, а към това, което става днес”, обясни още президентът.

„Аз съм задължен на Ахмед Доган, но в минало време, това задължение не ми връзва ръцете да критикувам коалицията за кадровите решения и грешните политики”, допълни той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати