20 Април 2024 г. Събота

Преглед на печата: Новините от България и света

2014-02-04 09:39:46
Мързеливи експерти са бавели лечението на болни деца в чужбина с по 54 дни, те не са си давали труд да ги придвижват бързо и в срок. Това показват резултатите в доклад на Министерството на здравеопазването от проверка на център "Фонд за лечение на деца", алармира във водещата си новина "Монитор". 

Проверката бе направена след сигнали на родители и общественици. На някои от малчуганите недобросъвестните специалисти са забавяли документите само по 5 дни, но на други - близо по два месеца.

Зъболекари пробутват евтини коронки за скъпи. Плащате 200 лв. за металокерамика, а ви слагат пластмаса, алармира под глава "Телеграф". Подобни случаи са трудно доказуеми, тъй като засегнатите обикновено разбират, че са ги измамили месеци по-късно.

От началото на мандата на кабинета "Орешарски" митниците са успели да пресекат контрабанда на горива и цигари, която се изчислява на 400 милиона лева, информира "Преса". И това обаче не помага на митниците да изпълнят годишния си план. Агенция "Митници" не е успяла да събере 322 млн. лв. от планираните след актуализацията на бюджета приходи за 2013 г.

Земетресението в Перник не е повод за безпокойство, категоричен е професор Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" към Геофизичния институт на БАН. Пред "Новинар" той подчертава, че изследванията им не отчитат увеличаване на сеизмичността в района, която да да доведе до въздействие върху инфраструктурата и жилищните сгради.

Миналата година е била най-слабата в бизнес кредитирането от около 10 години насам, сочат надзорните данни на БНБ към 31 декември 2013 г., отбелязва "Труд". За първи път от началото на кредитния бум фирменото кредитиране почти не е помръднало за цяла година. Раздадените заеми на предприемачите са се увеличили от 38,17 млрд. лв. на едва 38,31 млрд. лв. 

Заради масовата миграция на висшисти през годините на прехода България е спонсорирала развитите страни с около 1,5 млрд. евро, твърди в анализ за "24 часа" юристът Иван Т. Тодоров. Според него 90 000 програмисти, системни администратори, лекари, инженери, фармацевти, геофизици и още какви ли не търсени специалности емигрират извън България. Съобразно таксите на чуждите студенти в България може да се приеме, че пазарната цена на българското образование за 5 години учене е около 15 000 евро. В такъв случай България за прехода от 23 години подарява на развития западен свят 1 млрд. и 350 млн. евро.

"Преса" цитира статистика, според която българските лекари са най-бедни в Европа. 296 евро е средното европейско възнаграждение на докторите в държавните болници. Преди нас е Румъния, където медиците получават по 523 евро. Семестриалните такси на студентите да бъдат намалени от догодина. Това предвиждат промени в Закона за висшето образование, внесени в парламента от червени депутати, начело със Сергей Станишев, допълва под глава "Труд". Мотивите на вносителите са, че вдигането на таксите по време на управлението на ГЕРБ е затруднило голяма част от студентите и ги е насочило към специалности с ниски такси и малка реализация.

Заплатите, не Кодексът на труда, плачат за ревизия, призовава от страниците на "Стандарт" президента на КНСБ Пламен Димитров. "С намаляване на заплатите и с орязване на ползите към работника временно може да придобиеш някакво предимство на пазара, но то не води до икономически устойчиви резултати", смята Димитров. По думите му 99 процента от предложенията на Българската стопанска камара за промени в Кодекса на труса са неприемливи за синдикатите. "Като ги четох дори ми стана тъжно, ако действително това са проблемите на българския бизнес - престъпността, корупцията и сивата икономика. В петък бях в едно хасковско предприятие, което шие за износ и е с много добри позиции, и питах собственика и мениджъра това ли са му проблемите. Няма такова нещо. Той говори за пазари, за работна ръка. Голямата му болка е, че не може да намери още 50 работници и ни моли да съдействаме. Вместо да се хванем заедно с работодателите и да видим как да запазим и квалифицираме  работната сила, БСК настоява за неща, които само ще накара хората да емигрират", категоричен е Димитров.

Под заглавие "Втората употреба - евтино, но модерно и еко" "Труд"Капитал Daily". Причината - два от най-големите туроператори в Русия - "Корал травел" и "Пегас туристик", са взели решение да стъпят на българския пазар. Самите компании потвърдиха за намеренията си, добавяйки, че планират полети до Бургас и Варна, почивки в по-големите морски курорти и допълнителни екскурзии на място. По неофициална информация още един голям туроператор от Русия - "Анекс тур", се готви да дойде на българския пазар. Така тенденцията от последните три години за засилен интерес на руските туристически агенции към страната ни се затвърждава. 30 млн. евро от Русия чака Сапарева баня. Там ще бъде построен най-големият спа център на Балканите. Огромната инвестиция е на Руския държавен фонд "Милосърдие" на правосъдното министерство. Вложението е за уникален по рода си спа, балнео- и хотелски комплекс на обща площ от 50 декара. 

"Недоволните от конкурсът за нова визия на центъра на София са тези, които не го спечелиха", отбелязва пред "24 часа" главният архитект на столицата Петър Диков. Според него конкурсът е бил максимално отворен и с обществени обсъждания за определяне на зоните. "Имаше обществено обсъждане преди журирането с представяне на всички екипи. Сега ще има и за резултатите", допълва Диков.

Китайци са набелязали пустеещите ниви в столичния квартал "Обеля", където да положат основите на българския "Чайнатаун". Това са разкрили пред "Монитор" хора от района, които са получили предложения да продадат парцелите си на китайски бизнесмен. Представителят на поднебесното царство щял да изкупи на килограм терените след "Околовръстен път", както и други пустеещи земи между "Обеля" и кв. "Илиянци" чрез подставена българска фирма. Бизнесменът планирал да построи жилищни кооперации там, в които да настани под наем хиляди от сънародниците си, които пребивават в София.

Страната ни е осъдена да плати 47 380 евро обезщетения по дела, заведени заради лошите условия на живот в местата за лишаване от свобода у нас за периода 2011-2013 година. Това заяви в отговор на въпрос за "Монитор" Илия Ангелов, зам.-министър на правосъдието. Тези обезщетения са присъдени по 7 решения на  Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Сумата е равна приблизително на 93 000 лева. Най-голямо обезщетение е присъдено по делото "Шахънов срещу България" - 7000 евро плюс 2000 евро за съдебни разноски."

Мащабно обществено допитване какво да е европейското законодателство в областта на защитата на авторските права е започнала Европейската комисия, анонсира "24 часа". Заради огромния интерес, който е предизвикал темата, срокът му дори е удължен до 5 март 2014 г. Първоначално допитването е трябвало да приключи утре.

"Министерството на културата се оплете за торент сайтовете", допълва по темата "Сега". Пекинският договор за аудиовизуалните изпълнения, внесен от правителството в парламента за ратификация, предизвикаха безпокойство сред ползвателите на торент тракерите в България. Причината е в сложните формулировки, които позволяват своеволни тълкувания по въпроса ще бъдат ли преследвани хората, които теглят филми и музика от интернет или не. Договорът е бил подписан на 19 декември 2012 г. от Иван Пиперков - постоянен представител на България към службата на ООН в Женева, твърди "Сега".

"България влиза под двойно наблюдение за корупция", съобщава на първа страница "Сега". Европейската комисия въведе общ механизъм за контрол на корупцията в ЕС, като публикува вчера първия си доклад за всичките 28 държави членки. Сбъдна се желанието на последните правителства в България, които недоволстваха, че само нашата държава и Румъния са подложени на унизително наблюдение, и настояваха да се види какво е състоянието в другите държави. Напразна се оказа обаче надеждата им, че новият механизъм ще отмени действащия Механизъм за сътрудничество и проверка, който бе създаден специално за България и Румъния в деня на тяхното приемане в ЕС на 1 януари 2007 г. Новият евродоклад показва още по-подробна и печална картина на порочните практики у нас.

Според челото на "Дума" първият доклад на ЕС е обхванал всички скандали от времето на ГЕРБ. Фактологията около тях е описана изчерпателно, макар че според брюкселските правила имена не са споменати.

"Изтеклите стенограми от подслушани разговори указват наличието на политическа намеса в работата на прокуратурата и медиите и покровителстване на предприятия от провеждането на разследвания", алармира ЕК, като визира СРС от разговори на Бойко Борисов, пише вестникът.

По повод доклада Соня Найденова, представляваща Висшия съдебен съвет, коментира пред "Труд"ВСС не е цирк, не очаквайте да правим фокуси така, че за миг всеки проблем да се реши. Но е хубаво да се знае например, че ние целим да направим за година - година и половина анализ на натоварването на магистратите - нещо, което е отнело над 3 години в Германия и Холандия. Ние правим доста неща в кратки срокове под угрозата да ни сложат печат "не справил се" или "не изпълнил обещанието". Найденова определя евродоклада като "не така "черен" и "убийствен", колкото го описваха, преди да се появи". По думите й най-важната задача сега е "доброто управление на движението на съдебните кадри". "Трябва да решим с колко магистрати да разполага всеки съд и прокуратура, за да върви работата и да бъдат магистратите справедливо натоварени и с оглед на това, че получават еднакви заплати", обяснява Найденова.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати