19 Април 2024 г. Петък

"Дървен" бос от ДПС става шеф на парк "Българка"?

2014-02-03 09:10:38

Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) противозаконно подготвят да назначат шефа на ДПС - Севлиево за директор по заместване на природен парк "Българка", съобщиха от ПП "Зелените", цитирайки информация от Габрово.

Докато сегашният директор на парка е в болнични след автомобилна катастрофа, в нарушение на Закона за администрацията, Али Алиев от ДПС е подготвен за назначаване на длъжността директор по заместване, посочват от партията.

От там допълват още, че освен председател на ДПС в Севлиево от 2009 г., Алиев е общински съветник и се занимава с дърводобивен и транспортен бизнес.

Справка в правно-информационните системи показва, че той не е прекратил участието си във фирмата си „Бара Али Алиев" ЕТ, което е драстично нарушение на член 19, ал.6, т.2 на Закона за администрацията, изискващ ръководителите на държавни институции, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт, да не изпълняват търговска дейност.

Фирмата му е включена и в Списъка на длъжниците по чл. 182, ал. 3, т. 2 от ДОПК с неуредени публични задължения над 5 000 лв., които нямат имущество, върху което може да се наложи обезпечение, не е представено обезпечение и нямат вземания от банки и трети лица - ТД Велико Търново към 31.12.2013 г. с общ размер на задълженията от 32 851 лева.

По време на Тройната коалиция Алиев е бил зам.- директор на Държавно горско стопанство - Севлиево, а впоследствие - отстранен от там заради незаконна сеч и съден. Негови транспортни машини са използвани за превоз на незаконна дървесина, поясняват още „Зелените".

Участието на Алиев в местните и национални избори, по думите им, разкрива принадлежността му към Държавна сигурност от 1985 година насам под псевдонима агент Виктор (Решения No 20/ 19.12.2007 и 2-105/12.11.2012 г. на КРДОПБГ). В документите на Комисията липсват данни за снемане от действащия оперативен отчет.

През миналия месец, продължават още „Зелените", Министерство на околната среда назначи за директори на РИОСВ и националните паркове Пирин и Централен Балкан - над 50% кадри на ДПС, като мнозинството от тях бяха неуспели кандидат-депутати от листата на същата партия. Очевидно тази практика е възприета е от ИАГ, коментират партийците. Али Алиев е бил четвърти в листата от МИР №7 Габрово по време на изборите през 2013 г.

Създаден през 2003 г., природен парк "Българка" става един от най-бързо развиващите се паркове, като привлича международни средства и работи по редица природозащитни проекти. „Грубото вмешателство в един от най-успешните природни паркове" „Зелените" си обясняват с две причини:
• Апетити за засилване на дърводобива, което би било в противовес с интересите на габровци и тревненци, тъй като паркът е създаден с цел опазване на водосбора на река Янтра, от където се добива питейната вода за двете общини;
• Апетити към присвояване на проектите на парковата дирекция с цел пълнене на партийната каса.

Ако от Изпълнителната агенция по горите не се откажат от скандалното си назначение, Зелените се заканват да информират европейските институции за извършваните политически назначения.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати