28 Март 2024 г. Четвъртък

Сблъсъкът между БСП и АБВ продължава, Борисов се договарял с Петното, царят и Сидеров в задочен спор...

2014-02-03 09:02:45

Напрежението между БСП и АБВ продължава да е сред водещите теми на всекидневниците.

„Решението на Националния съвет на БСП за снемане на доверието от членове на партията е най-тежкото възможно решение от страна на този орган.  Това е демонстриране на мускули, натягане вътре, стягане на редиците, показно отстрелване на мислещи различно.
Това коментира в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия предишния президенти  основател на иницативата АБВ Георги Първанов. В събота националният съвет на БСП сне политическото си доверие от него и още 12 членове на партията, за които беше казано, че са съпричастни с инициативата на предишния държавен глава.
Първанов каза, че в списъка има имена на качествени хора и такива, които не са свързани с инициативата. Назова конкретно кмета на Монтана и човек, когото той нарече Крум, които са наказани, защото не се харесват на Янаки Стоилов и Сергей Станишев.
Според предишния президент тази мярка ще има трайно негативно влияние върху парията, защото никой не е спечелил от изобрите със затягане на дисциплината и като е бил с устава по главата членовете си..." - в. „Дневник".

„В списъка с 13 човека, от които БСП сне доверието си на извънреден пленум в събота, има хора, които не са част от АБВ. Това заяви в предаването "Неделя 150" евродепутатът Ивайло Калфин, който ще води листата на проекта на Георги Първанов за евровота. Според Калфин ръководството на БСП използва процедурата по снемане на доверие за разчистване на сметки. По думите му в списъка има хора, за които няма причини да са там, а такива, които явно симпатизират на АВБ, не фигурират. "Има хора, които нито са идвали на публичните прояви, нито са участвали в обсъжданията на това, което правим, но се появиха в тези списъци. Ако са ги разпознали, това вече се казва лов на вещици - някой когато разпознава по неясни критерии врага и след това го наказва", коментира евродепутатът, без да посочи имена.
"Не знам дали са ходили на сбирки на АБВ, но явно тези другари не е необходимо да ходят на сбирки на АБВ, за да работят за тази формация и да се откъснат от БСП", коментира депутатът от БСП Филип Попов.
Калфин определи като "твърде емоционална" реакцията на БСП да свали доверието си от 13 души, като ги лиши от правото да заемат партийни длъжности за една година. Те бяха обвинени, че с подкрепата си за паралелна евролиста работят в полза на ГЕРБ и ЕНП. Сред наказаните са Георги Първанов, Румен Петков, кметът на Перник Росица Янакиева, бившият здравен министър Евгени Желев, областният и общински лидер в Монтана Емил Константинов и заместниците му Анатоли Младенов и Крум Милетиев, Бойка Арабаджиева, Трифон Митев и др. Решението беше взето със 125 гласа "за", 3 "против" и 2 "въздържали се". Срещу решението се обявили Светлана Шаренкова и Кирил Добрев, а Георги Кадиев се въздържал..." - в. „Сега".

„АБВ приема голяма отговорност и голям залог, защото в момента прогнозните резултати от евроизборите във всички държави членки дават паритет между социалисти и десни. Това означава, че всеки мандат ще бъде решаващ за това как ще изглеждат Европарламентът и Еврокомисията. Това заявява евродепутатката от БСП Илияна Йотова в интервю за "24 часа".
Може да се окаже, че точно този един мандат, необходим за победа на левицата, няма да дойде именно от България. Кой ще бъде виновен тогава, пита Йотова. Тя критикува АБВ, че преследвайки вътрешнополитическите си цели за реванш и атака към Сергей Станишев, могат да направят "голяма беля навън".
За Георги Първанов и хората му няма връщане назад към БСП, категорична е Йотова..." - в. „24" часа".

„.
Лидерът на социалистите каза още, че правителството на Пламен Орешарски е показало волята и желанието да изправи страната на крака след пагубното управление на ГЕРБ. Той е уверен, че през следващите месеци страната ни ще се отлепи от дъното и животът на българите ще се подобри." - в. „Труд".

Вестниците в понеделник поместват и публикации за задочния спор между Бойко Борисов и министър Петър Чобановза финансовото състояние на държавата.

„Изключително обезпокоени сме от състоянието на финансите в държавата, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията по повод изпълнението на бюджета за 2013 г., съобщи БГНЕС.
"И сега има половин милиард лева минус, така както Орешарски ми остави държавата през 2009 година. Приходните агенции не са събрали близо 500 милиона лева при актуализирания бюджет. Това е абсолютна катастрофа. Ако това правителство остане, този бюджет ще го актуализират с нови заеми и дълг и 2015 година държавата ще катастрофира и тогава те ще бъдат съучастници в тази катастрофа", заяви Борисов.
"Все ми е тая как ще завърши драмата, която разиграват в БСП. Това е трик, с който Първанов и Станишев искат разочарованите от Станишев да останат в център-ляво и да не отидат към друга партия. Българите трябва да знаят, че през 2015 година горчиво ще съжаляват, за това, което позволяват да се случва в момента", добави лидерът на ГЕРБ. "Ако трябва всеки ден ще давам пресконференция, защото българите трябва да разберат, че тези всеки ден стена по стена бутат от построеното, всеки ден на това правителство е катастрофа и тези, които го подкрепят, са съучастници в тази катастрофа", съобщи Борисов." - в. „Сега".

„Финансовият министър Петър Чобанов отрече изнесените от ГЕРБ по-рано днес данни за бюджета, според които страната е пред катастрофа. "Ние сме много далеч от една апокалиптична ситуация", отвърна той пред Би Ти Ви.
Според него фискалният резерв е с 200 млн. лева над минимума, задълженията на държавата към фирмите били на историческо ниско ниво, а бюджетният дефицит е с 170 млн. лева по-малък от очакваното.
По отношение на приходите Чобанов каза, че има по-голяма събираемост през втората половина на 2013 г., когато вече управляваше кабинета "Орешарски", спрямо първите шест месеца, когато на власт беше ГЕРБ и после служебното правителство. 
По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че с вътрешните си борби БСП се опитва да отклони общественото внимание от истиските проблеми с бюджета..." - в. „Дневник".

Всекидневниците продължават да следят и темата за връзката между Бойко Борисов и Бисер Миланов-Петното.

„Има доказателства за срещата ни с Бойко Борисов в Банкя, обяви Йордан Бонев от движение "Свобода".
Двамата с Бисер Миланов-Петното са основатели на организацията. Доказателството, че са ходили в къщата на лидера на ГЕРБ, се "намирал в институциите". "Борисов искаше да сформираме протест от 10 000 души пред парламента, за да бъде свален кабинетът", каза Бонев пред ТВ7. "Искаше и ни казваше, че Бареков трябва да бъде смачкан", каза още Бонев и призова Борисов за тв дебат.
Срещата била на 15 януари. Бонев подробно разказа какво има в къщата на Борисов. "Ако влезете в дома му, ще се впечатлите от ловните атрибути. Влязохме през страничен вход. Има пътека към къщата, прозрачна врата, плъзгаща се. Влизаш вътре и вляво е неговият офис. Той ни каза, че там навремето е била кочината. Всичко ще бъде потвърдено", каза Бонев. И допълни, че Борисов имал клип, как влизат в дома му." - в. „Стандарт".

„Наистина се видяхме с Бойко Борисов, срещата бе по заповед на Бисер Миланов-Петното, има и свидетели. Това заяви пред TV7 Йордан Бонев, един от приближените на Бисер Миланов-Петното.  
Целта беше да смачкаме Николай Бареков, Борисов ми повтори това нещо 15 пъти.  
Сега се разграничавам от тези неща и действията на Петното, коментира Бонев. 
Според него най-впечатляващо в къщата на Борисов са ловните трофеи.
Пак повтарям, че тази среща ще бъде потвърдена, още тази седмица. Имаме доказателства, които сме предали на институциите, ще го предоставим другата седмица. Не мога да кажи какви, защото ми е забранено. Призовавам Бойко Борисов да седнем на една маса и да ми каже в очите, че не се е срещал с мен. Мога да ви кажа и какво каза за Сергей Станишев. Че не може да го понася, Георги Първанов изнасилва БСП. Борисов имаше още една идея. Да направим масов митинг и да свалим правителството, разкри Бонев.
Моята школовка в политиката е получена в младежкото ГЕРБ. В момента има голямо задкулисие в държавата. Аз Бисер Миланов го познавам от Русе. Заедно решихме да направим движение "Свобода". Отношението на Петното към репортерите на БТВ е недопустимо, категоричен беше Бонев.
Никой не стои зад мен. Две години съм обучаван в Държавна сигурност. Не обикаляме по партиите да искаме пари. Аз бях много против тази среща с Борисов. Петното даде нареждане за нея..." - в. „Труд".

Вестниците отделят внимание на още един задочен спор - между „Атака" и НДСВ.

„Нов странен фронт бе отворен на политическата сцена. Остри нападки задочно си размениха вчера царят и Волен Сидеров.
Тревога от диктатура на малцинството изрази бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Той напомни за себе си, разпространявайки позиция в личната си интернет страница.
"Обществото само влиза в капана да бъде управлявано от партии с ниска подкрепа"Наскоро имахме пример с наш лидер, с чието асоциално поведение бе занимавана обществеността, принуждавана да обсъжда и разсъждава върху неприемлива постъпка, за която всеки друг просто би си поел последиците". В позицията си царят не уточнява кого има предвид. "Ясно е, че говори за поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров в самолета и на летище Варна", коментираха от ръководството на НДСВ...
Случайно или не часове по-късно Волен Сидеров отвърна на удара, обвинявайки някогашните царски остриета Соломон Паси и Меглена Кунева за затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй". "Няма решение на Еврокомисията за спиране на АЕЦ "Козлодуй". Това е доказано по два начина - чрез съдебно дело и от официален отговор на ЕК", обясни в предаването "Всяка неделя" на Нова телевизия Сидеров. Той обвини Паси и Кунева, че са били под натиск на определени европейски лобисти.
Сидеров обясни, че затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй" може да бъдат реактивирани. България можела да се позове на Виенската конвенция, която сме били подписали през 1987 г. В нея пишело, че когато дадена държава подпише договор след измама, той можел да не се спазва.
Защо царят коментира поведението на Сидеров на летище Варна чак сега, питаха се депутати от всички групи снощи..." - в. „Стандарт".

„В една демокрация има място за всички и свободата е основен принцип в нея. Но, в демокрацията, и затова именно се нарича демокрация, - определяща е волята на мнозинството. Въпреки това има случаи, в които малцинствени социални групи или политически формации се опитват да наложат собствените си критерии и амбиции на обществото. Това се посочва в позиция на Симеон Сакскобургготски.
Наскоро имахме такъв пример с наш политически лидер, с чието асоциално поведение бе занимавана обществеността, принуждавана да обсъжда и разсъждава върху една неприемлива постъпка, за която всеки друг гражданин просто би си поел последиците. Може би с агресия и много шум на улицата се търси онази електорална подкрепа, която не намира в урните. Това е класически пример за т.нар. „диктатура на малцинството" - политическа сила с незначителна подкрепа сред населението се опитва да налага своите критерии. В последно време наблюдаваме и други подобни политически субекти у нас- малка група хора създават партия с цел влизане в парламента, и евентуално и в изпълнителната власт, и ползването на ресурси и влияние. Повече от ясно е, че за тях националните интереси нямат особено значение. Подобен е резултатът, и когато отказваме да упражняваме правото да гласуваме. Именно тогава обществото само влиза в капана да бъде управлявано от партии с ниска подкрепа..." - в. „24 часа".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати