26 Април 2024 г. Петък

Арсений Яценюк готов да поеме отговорността и да състави кабинет

2014-02-03 08:45:24

Украинската опозиция е готова да състави правителство и да се нагърби с цялата отговорност за ситуацията в страната. Това заяви днес лидерът на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк в ефира на местния 5-и телевизионен канал, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Яценюк посочи, че опозицията е готова да състави правителство, на което народът ще се довери и с което ще работят западните партньори. Той изключи възможността за кабинет на опозицията и управляващата Партия на регионите. По думите му опозицията сама ще състави правителство и ще си носи отговорността.

 

Яценюк каза, че ако се стигне до сформиране на такъв кабинет, приоритетни реформи ще станат демонополизацията на икономиката, както и реформирането на енергетиката, за да се намали зависимостта от вносни енергийни източници. Опозицията планира да се справи и, с по думите му, огромната корупция и да извърши данъчна и банкова реформа. Според Яценюк ще има реформа в съдебната система и правоохранителните органи.

Лидерът на "Баткившчина" отбеляза също, че за подкрепа на реформите ще се разчита на кредити от Международния валутен фонд, Световната банка, макрофинансова помощ от ЕС, Европейската инвестиционна банка, както и на частни партньори от Европа и САЩ. Според Яценюк такова кредитиране може да има само при ново правителство.

Опозицията във Върховната рада ще постави въпроса да се върне конституцията от 2004 г. в първия ден от новата сесия на парламента, предаде ИТАР-ТАСС, отново позовавайки се на Яценюк.

Според опозиционния лидер изключително важно е да се върне конституцията от 2004 г., когато част от най-важните правомощия на президента бяха прехвърлени на парламента. Това ще позволи на Радата да съставя правителство и да влияе при назначенията на ръководители на силовите ведомства, добави Яценюк.

Междувременно върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън заяви, че Европейският съюз и САЩ работят върху план за значителна краткосрочна финансова помощ за Украйна, заяви, цитирана от Ройтерс.

В интервю за вестник "Уолстрийт джърнъл" тя посочи, че целта на пакета ще е да помогне на Украйна да премина през преходен период, по време на който временно правителство на широка основа би могло да одобри политически и икономически реформи и да направи подготовка за президентски избори, които понастоящем трябва да се произведат догодина.

Ащън каза, че все още не е решено какъв ще е размерът на предложения пакет с финансова помощ на ЕС и САЩ, но посочи, че "сумата няма да е малка".

По думите й той може да не е само от пари, но може също да съдържа и "гаранции" или помощ за инвестиции, или стабилизиране на валутата, макар че не даде повече подробности. Според Ащън за разлика от предишни обещания за помощ от ЕС този пакет няма да зависи от това дали Украйна ще постигне споразумение с Международния валутен фонд, посочва БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати