Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Май 31
Начало arrow България arrow ЕП ще обсъди въпроса със сирийските бежанци у нас

ЕП ще обсъди въпроса със сирийските бежанци у нас

  Print E-mail
2014-02-03 08:41:24
източник: dnes.bg

Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург в сряда въпроса със сирийските бежанци в България по инициатива на групата на Европейската народна партия. Предвижда се да бъдат изслушани становищата на Съвета на ЕС и на Европейската комисия по тази тема, но няма да бъде приемана резолюция.

Очаква се евродепутатите да обсъдят резултатите от посещението на делегация на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи през януари в нашата страна. Делегацията трябваше да оцени положението на търсещите убежище и бежанците у нас.

Тази вечер ЕП ще обсъди предложения за опростяване на процедурите за доказване на истинността на някои правни документи, като удостоверения за раждане или брак. Ще бъдат предложени стандартни многоезични формуляри, които да заменят националните и така да бъде постигнато намаление на разходите за превод.

Новите правила предвиждат отпадането на процедурите по узаконяване (легализация) и по поставянето на апостил за доказването на истинността на някои документи. Така ще се улесни приемането на копия и преводи на документи, се посочва в мотивите за решението, чието утвърждаване предстои във вторник.

Също тази вечер ЕП ще обсъди доклад, който осъжда строго всякаква дискриминация на основата на сексуалната ориентация и половата принадлежност. В документа е отправен призив държавите от ЕС да осигурят правото на свобода на изразяване и на събрания, особено по отношение на гей парадите и други подобни събития, като направят така, че тези прояви да протичат законно, при ефективна защита на участниците.

Държавите от ЕС следва да се въздържат от приемането на нови закони и да преразгледат съществуващите текстове, които ограничават свободата на изразяване по отношение на сексуалната ориентация и половата принадлежност, пише в доклада.

В сряда ЕП ще обсъди и приеме допълнителни улеснения за пътуващите с граждански полети. Промените засягат получаването на обезщетения за големи закъснения на полетите, както и за повреден или изгубен багаж.

Предвижда се всяка авиокомпания да разполага със служител на летището, който да информира и да помага на пътниците в случай на закъснения и/или отмяна на полет, или на загубен или забавен багаж. Авиокомпаниите ще трябва да организират алтернативни маршрути при необходимост и да предоставят стандартни формуляри за пътниците, които желаят да подадат жалби. Ако някоя авиокомпания не успее да отговори на жалба за два месеца, искането за обезщетение ще се приема за прието.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?