26 Април 2024 г. Петък

ЕП ще обсъди въпроса със сирийските бежанци у нас

2014-02-03 08:41:24

Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург в сряда въпроса със сирийските бежанци в България по инициатива на групата на Европейската народна партия. Предвижда се да бъдат изслушани становищата на Съвета на ЕС и на Европейската комисия по тази тема, но няма да бъде приемана резолюция.

Очаква се евродепутатите да обсъдят резултатите от посещението на делегация на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи през януари в нашата страна. Делегацията трябваше да оцени положението на търсещите убежище и бежанците у нас.

Тази вечер ЕП ще обсъди предложения за опростяване на процедурите за доказване на истинността на някои правни документи, като удостоверения за раждане или брак. Ще бъдат предложени стандартни многоезични формуляри, които да заменят националните и така да бъде постигнато намаление на разходите за превод.

Новите правила предвиждат отпадането на процедурите по узаконяване (легализация) и по поставянето на апостил за доказването на истинността на някои документи. Така ще се улесни приемането на копия и преводи на документи, се посочва в мотивите за решението, чието утвърждаване предстои във вторник.

Също тази вечер ЕП ще обсъди доклад, който осъжда строго всякаква дискриминация на основата на сексуалната ориентация и половата принадлежност. В документа е отправен призив държавите от ЕС да осигурят правото на свобода на изразяване и на събрания, особено по отношение на гей парадите и други подобни събития, като направят така, че тези прояви да протичат законно, при ефективна защита на участниците.

Държавите от ЕС следва да се въздържат от приемането на нови закони и да преразгледат съществуващите текстове, които ограничават свободата на изразяване по отношение на сексуалната ориентация и половата принадлежност, пише в доклада.

В сряда ЕП ще обсъди и приеме допълнителни улеснения за пътуващите с граждански полети. Промените засягат получаването на обезщетения за големи закъснения на полетите, както и за повреден или изгубен багаж.

Предвижда се всяка авиокомпания да разполага със служител на летището, който да информира и да помага на пътниците в случай на закъснения и/или отмяна на полет, или на загубен или забавен багаж. Авиокомпаниите ще трябва да организират алтернативни маршрути при необходимост и да предоставят стандартни формуляри за пътниците, които желаят да подадат жалби. Ако някоя авиокомпания не успее да отговори на жалба за два месеца, искането за обезщетение ще се приема за прието.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати