25 Април 2024 г. Четвъртък

Снемането на доверие е по-тежката морална оценка, отсече Станишев

2014-02-01 20:55:43

Снемането на политическото доверие е по-тежка морална оценка от  констатиране прекратяване на членството, каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция по време на заседанието на Национални съвет на БСП. Той посочи, че тази мярка за партийно въздействие може би изглежда по-мека, но за налагането й се изисква по-голямо мнозинство отколкото за прекратяване на членството.

Станишев допълни, че в Националния съвет са се чули различни мнения, сред които, че има основания Първанов, Петков и компания да бъдат изключени, но по думите му "пленумът не е наказателен отряд". "Не вземаме това решение с лека ръка", призна червеният лидер.

 

Решението за снемане на политическото доверие и отнемане правата за заемане на партийни длъжности за една година на Георги Първанов, Румен Петков и още 11 членове на партията е взето със 125 гласа "за", 3 "против" и 2 въздържали се. То отразява мнението и волята на партията, каза Станишев.

Според него АБВ по същество е млада партия, както неволно я нарече Георги Първанов.

"За мен АБВ изначално още през 2011 г. беше политически проект, замислен като субект, който да участва в избори", посочи Сергей Станишев и добави, че в този смисъл е имало немалко подвеждане към хората, които са били поканени тогава да се присъединят към този проект като дискусионен форум за политики.

Евродепутатът Илияна Йотова смята, че в следващите дни трябва да се очаква обявяването на новата политическа формация. Тя заяви, че е очаквала днес Георги Първанов и Румен Петков да присъстват на НС.  "Те не събраха смелостта да го направят. Очаквам, че утре смелостта ще бъде по-силна в медиите", смята Йотова. Тя е категорична, че трябва да се приключи с този дебат, "той не е ползотворен за нас".

"Днес в това, което се говори от представителите на АБВ, не виждам непреодолими политически различия, това показва, че целите са някакви други, а не тези, които се декларират", коментира Станишев.

"Работихме през всички последни месеци за единна листа на левицата и това, което се случи с АБВ зад гърба на БСП, по същество обслужва ГЕРБ. Няма да постигнат резултата, на който се надяват, но пречат на нас, затова Борисов толкова се радва на АБВ", посочи той.

Ако се предприемат действия за участие и подкрепа на друга листа или политическа организация, това би довело до приключване на членството в БСП, коментира заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов. По думите му днешното решение, колкото и да е трудно, не е израз на реваншизъм и омраза. Това не е сигнал за ограничаване на демокрацията в партията, границата минава там, където започва откритото противопоставяне на политиката на БСП, отбеляза той.

Според Стоилов, ако тези хора преосмислят действията си, колкото и малко вероятно да е това, те могат да бъдат възприемани като част от партията.

"И един човек от тези хора да размисли, да преоцени действията си и последиците от тях, това е важно за нас", добави Станишев. Той отбеляза, че единственият човек, който е имал смелостта да се появи пред членовете на Националния съвет, е била Росица  Янакиева и е показала повече характер от много други.

На днешното заседание на Националния съвет на БСП са приети  основните документи за конгреса, платформата за европейските избори и националните задачи пред партията.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати