23 Април 2024 г. Вторник

Търси се посланик в Ирак; Задължителното гласуване е гротеска; Всеки втори у нас учи за безработен...

2014-02-01 08:49:36
Повече от година Министерството на външните работи не може да намери дипломат, който желае да стане посланик в Ирак, съобщава "24 часа". Предлагано е на почти всеки служител на Външно, който има нужния опит и специализация за поста, но никой не се е съгласил да отиде в размирната страна.

"Изпращането на посланик е главното условие на Багдад, за да развиваме бизнес контактите с арабската държава", обяснява премиерът Пламен Орешарски. 

"За посланик също мислим, но тъй като мястото е специфично, там ще бъдат повече усилията да се намери подходящ дипломат или подходящо лице за посланик в Ирак", обяснява Вигенин.Министърът е предлагал поста на почти всеки служител на Външно, който е арабист. Всички обаче са отказали заради размирната дестинация.

При управлението на ГЕРБ за посланик в Ирак бе готвен арабистът Пламен Делев, но после кандидатурата му отпадна.

Констанин Вълков, журналист, коментира за "24 часа"Защо референдумът на Плевнелиев трябва да е последният?" Изводът е - няма всенародно допитване по света, довело до нещо хубаво и значимо.

На страниците на "Труд"Задължителното гласуване е гротеска". А Георги Кадиев, народен представител от "Коалиция за България"Раздробяването на БСП е мечта за всички олигарси. Трябва да се направи всичко възможно да има една листа на БСП. Аз лично съм скептик, че ще успеем, но човек трябва да опита."

По думите му ще бъде трудно Първанов и Станишев да се помирят. "Вече беше премината границата, но никога не е лошо да се направи един последен опит."

За "Край на оправданията" настоява "Дума". От завършилите икономика цели 60 на сто не работят по специалността си, показват данните от новото издание на рейтинговата система на висшите училища. В последните години напливът тъкмо за икономика е огромен - всеки, който изкара тройка по география, влиза там. Като приключи следването, грабва дипломата и става... продавач.

Държавата от години го знае, но плаща обучението и бездейства. Сега тя май няма как да си затваря очите повече. Не само просветното министерство, а всички ведомства в България би трябвало да се чувстват като дете в сладкарница сред обилието от възможности за анализ, които дава рейтинговата система, пише изданието.

"Труд"Всеки втори у нас учи за безработен". Най-престижните като заплати и сигурност са военното дело, медицината, стоматологията и фармацията. В тези специалности, както и в правото, влизат отличниците. Тези данни от новата рейтингова система на висшите училища у нас посочват, че Софийският университет е на първо място с 18 водещи позиции в общо 52 направления, следван от Техническия и Медицинския университети.

Битовата престъпност е достигнала гигантски размери, става ясно от отчета на МВР за миналата година, цитиран от "Сега". Според анализа "в някои региони на Северозападна България битува усещането, че престъпността е отвоювала собствени територии, в които те са недосегаеми за закона". От МВР признават, че нивата на престъпленията в малките селища са в драстичен разрез с очакванията на гражданите.

"Политиците се мислят за недосегаеми, но това ще се промени. Кризата ускорява тези процеси и политическата система в България много скоро ще е различна", цитира "Стандарт", казаното пред германския вестник "Ханделсблат" от Цветан Василев, български бизнесмен и финансист, председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, петата най-голяма банка в България по размер на активите, както и неин мажоритарен акционер. 

"Според моите изчисления България не получава от ЕС много повече средства от тези, които внася в касата на Съюза. Вместо да се заличат, разликите между богатите и по-бедните страни членки в ЕС се задълбочават през последните години. При разширяването на ЕС никой не се грижи за това как може да бъде засилена икономиката на съответните страни. От самото начало има ясно надмощие на по-развитите държави в Съюза”. 

"Лондон въведе нови мерки срещу имиграцията", съобщава  "Сега". Британският парламент одобри вчера нови мерки за затягане на правилата за имигрантите, но отхвърли въвеждането на нови ограничения до трудовия пазар за българи и румънци. Новите поправки в Закона за имиграцията задължават временните имигранти, каквито са и студентите, да плащат по 200 британски лири, за да ползват общественото здравеопазване. Наемодателите на квартири, както и банките, ще трябва да проверяват дали чужденец, търсещ жилище например, пребивава законно в страната. 

Новите мерки също така предвиждат да бъде отнемано британското гражданство на чужденци, заподозрени в тероризъм. Чуждестранни престъпници ще могат вече да бъдат депортирани от 
Великобритания, преди да са получили право да обжалват присъдите си.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати