29 Март 2024 г. Петък

Първанов отказа на Станишев: Случаят е приключен, забравете

2014-01-31 16:15:32

Президентът (2002-2012) Георги Първанов и Румен Петков няма да приемат поканата на лидера на БСП Сергей Станишев за разговор по време на Националния съвет на  Столетницата утре. 

"Случаят е приключен, забравете", отсече Първанов на пресконференция на Национална гражданска инициатива „АБВ”.

На пленума се очаква да бъде прекратено членството в БСП на социалистите от АБВ, които обявиха, че ще регистрират отделна листа за евроизборите. 

По-рано тази седмица Първанов обяви, че не вижда причина да отиде на утрешното заседание на НС на БСП. Вчера Сергей Станишев  протегна ръка към Първанов и АБВ и покани членовете на движението за разговор вътре в БСП за единна листа на левицата. 

Не съм човек, който си мени мнението от днес за утре, както го направиха колегите от "Позитано", които за една седмица излязоха с шест различни позиции, коментира Георги Първанов. 

Румен Петков също обяви, че не смята да отиде на пленума. Не мисля, че този апел да отидем и да си побъбрим е чистосърдечен, посочи той.

В понеделник ни изключиха, във вторник ни самоизключиха, в сряда продължиха напред и в четвъртък ни призоваха, трудно мога да направя прогноза в събота каква мисъл ще осени ръководството, мотивира се той.

 

Днес е ден за размисъл – да оставим на "Позитано" да размишляват, ние си вършим работата, заяви още Първанов . Той допълни, че повече няма да коментира вътрешнопартийни въпроси.  

"Много искам да коментираме бъдещето на България и на българските граждани не върху плаващите пясъци на партийното поведение и интереси”, заяви той.

АБВ представи петте национални приоритети, по които движението ще се опита да предизвика дебат в 
обществото и ще води диалог с политическите сили.  

Първата и основна тема над всички е демографията в България, другите опорни теми са икономика, образование, здравеопазване, държавността и доверие в институциите, посочи евродепутатът Ивайло Калфин. 

За 25 години преход в България има изключително голяма бедност, неравенство, поляризация между хора с високи и ниски доходи. Ако така продължаваме, ме е страх, че след 25 години държавата ще е доста по-зле, отколкото е сега“, отбеляза той.

Според него структурата на българската икономика гарантира бедност.

"България е на първо място по най-много млади, отпаднали от училище – средната възраст е 14 години. Много скоро ще имаме проблем с грамотността", смята още Калфин.

Той сравни властта в момента с балон, който се свива все повече. "Това, което искаме ние, е да спукаме балона – политиката да се прави прозрачно, политиците да носят отговорност", каза още Калфин.

Отговорът на "Позитано" може да бъде елегантен, цивилизован и силен, като поеме една от тези теми, т.е. като влезем в режим на диалог като държавници, а не да се джавкаме непрестанно, добави Георги Първанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати