23 Април 2024 г. Вторник

БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява

2014-01-31 16:06:39
В България липсват съвременни институции за съвременни индустриални отношения –  трудов съд, предварителен трудов арбитраж, институции за медиация, каквито има във всички европейски страни. Сегашният Кодекс на труда е приет през 1986 г., при коренно различни отношения и характер на собственост. 

Това каза пред БНТ Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) по повод предложените от камарата радикални промени в Кодекса на труда, включително възможността работник да бъде уволняван с имейл.

Припомняме, че работодателите предложиха още да могат да назначават 15-годишни, да се въведе електронна трудова книжка и да се регламентира трансферът на работници между фирмите. Те искат още премахване на класа „прослужено време“ и да се преразгледа правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

Ние предлагаме 29 промени, защото трудовото ни законодателство е остаряло, каза Данев. Той посочи като пример, че в Европа заетостта на намалено работно време е 19,5%, в България – 2,4%. Срочните трудови договори в Европа са 14,1%, у нас – 4,1%. За втори трудов договор цифрите за Европа и страната ни са съответно 3,8% и 0,4%. Затова организацията му иска да се доближим до изискванията на европейските пазари.

Ние сме в дъното на всякакви класации, докато не въведем нормални европейски норми на пазара на труда, допълни  Данев, според когото синдикатите „извиват ръцете на работодателите“ със заплахи за стачки и непрекъснато се искат социални помощи.

Излишно се драматизира, защото работодателите могат да предложат каквото си искат, но от политиците зависи дали ще бъде узаконено или не, репликира д-р Константин Тренчев, президент на КТ “Подкрепа”. Той одобри някои предложения, като припомни, че синдикатът предлага от  1995 г. да има трудов съд. Синдикатите приемат и електронната трудова книжка като нещо нормално. “Оттук нататък започват такива предложения, на които просто няма как един разумен човек да се съгласи”, коментира синдикалният лидер.

“Не стига, че взеха икономиката за жълти стотинки, не стига, че я нарязаха на скрап, не стига че всеки лев в чужд джоб го считат за лична обида, а сега искат да те уволняват по имейл, да няма класове, с което заплатите на хората ще отидат надолу. Имаше такъв опит по времето на Милен Велчев – тогава струпахме 50 хиляди човека и те се отказаха”, заяви Тренчев.

„Случили са на народ нашите работодатели и нашите политици. Ако вашите предложения ги направите в Гърция, ще ви бият с тояги. И 350 лв. много ви се виждат“, обвини бизнеса синдикалистът.

Допълнителното заплащане за прослужено време е от времето на Сталин, пари се дават за умения, производителност и резултати, отговори Данев. Той се аргументира, че минималната заплата в IT сектора е 1500 лв. и там няма протести. „Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява за работа“, каза още  изпълнителният председател на БСК.

Тренчев заяви, че бизнесът иска практически работещите да нямат права, такива да имат само работодателите. „Нашият работодател – това са назначени капиталисти, половината ДС, половината номенклатура. Защо нямаме скандали със западни инвеститори, само с нашите, които съсипват и нарязват предприятия“Ние там не ходим, защото считаме, че е безсмислено“.

Данев отговори, че не може със стар закон да имаме модерна икономика, което изисква промени в Кодекса на труда.

„Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме“ - така обобщи предложенията на работодателите Тренчев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати