25 Април 2024 г. Четвъртък

Станишев: Плевнелиев се поставя в услуга на ГЕРБ

2014-01-30 12:39:43

Опит да се спре приемането на нов Изборен кодекс и да се направи услуга на ГЕРБ – това видя лидерът на БСП Сергей Станишев зад искането на държавния глава Росен Плевнелиев за референдум за изборната система. Той и зам.-председателят на НС, и председател на временната комисия за изработване на новия кодекс Мая Манолова видяха и опит да се наруши Конституцията.

"Очевидно господин Плевнелиев се поставя в услуга на ПП ГЕРБ. Ясно е какво се цели – да се попречи на приемането на ново изборно законодателство, което да прекрати начина на правене на избори, които правеше ГЕРБ“, каза Станишев. Лидерът на левицата не пропусна за пореден път да разкритикува и начина, по който беше избран Плевнелиев.

"Големият скандал възникна именно на президентските избори. За първи път имаме държавен глава, избран по нечестен начин“, каза лидерът на левицата. Той обвини Плевнелиев, че е мълчал по време на цялото обсъждане на новия Изборен кодек и сега в последния момент прави шумна инициатива.

 

Станишев се спря на всеки един от въпросите поотделно – дали гласуването да е задължително, дали да се въведе електронно гласуване и да има ли мажоритарен вот.

Според лидера на БСП в три европейски страни има задължително гласуване. Той попита дали Плевнелиев застава зад идеята на ГЕРБ гласуването да е задължително, но да няма глоби, а ваучер от 20 лева.

"Питам президента – той за това ли е. Да узаконим купуването на гласове.“, запита Станишев. Той пресметна, че 80 млн. лева ще струва това, ако гласуват 4 млн. души.

Според него електронното гласуване нарушава Конституцията. "Какво е първото задължение на държавния глава? Да отстоява и спазва Конституцията. Има решение на КС, че подобен тип гласуване е противоконституционно. Мотивът е, че това нарушава тайната на вота.“, заяви Станишев.

Лидерът на левицата отново застъпи тезата, че през 2009 експериментът с мажоритарния вот се е провалил.
„Кажете ми пет имена на мажоритарно избрани депутати“, призова Станишев.

„Две от исканията са откровено противоконституционни и предложението за референдум е откровен призив да се наруши Конституцията“, каза Манолова. Според нея участието в изборите е право, а не задължение. 
"Не може правото да е задължение", каза тя и цитира Конституцията.

През 2011 година КС обяви електронното гласуване за противоконституционно, припомни тя и заподозря, че се готви се мащабна фалшификация на изборите.

По нейни думи парламентът очаква как президентът ще формулира своите три конкретни въпроса. След това искането е да премине през правна комисия и ще бъде гласувано в пленарна зала.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати