28 Март 2024 г. Четвъртък

Георги Първанов: Страх и слабост тресат "Позитано"

2014-01-29 14:36:25

Страх и слабост тресат "Позитано" и това е единственото обяснение за тяхното поведение, заяви Георги Първанов (президент на България в периода 2002-2012 г.) на среща с журналисти.

По думите му понятие "самоизключване" в устава на БСП не съществува.

Вчера на заседанието си Изпълнителното бюро на БСП взе решение, според което на 1 февруари (събота) на заседание на Националния съвет на червените, ще бъде предложено прекратяване на членството в БСП на Георги Първанов и Румен Петков заради проекта АБВ.

"Намирам за нелепо да изключиш няколко хиляди членове на партията, като ги обявиш за самоизключили се. Националният съвет може да ни извади от състава си, но не и да ни изключи от партията", категоричен бе той.

"Националният съвет може да порицава, но не да ни извади от състава на партията. "Позитано" ще вкарат Националния съвет в грях с вземането на нелегитимно решение", каза Първанов и отбеляза, че превръщането на Националния съвет в "революционен трибунал" е просто израз на слабост на ръководството на Столетницата.

Призна, че когато той е бил лидер на червените не е имало нито един изключен от БСП.

"Никога не сме си позволили да наричаме някой предател или да изключваме някой. Перспективата се съдържа във включването, това е модерната европейска политика. АБВ ще залага на разширяването на спектъра, на ветрилото, ще видим кой е прав, изборите са наблизо", допълни той.

 

Бившият държавен глава обяви, че е огорчен, че такива неща се случват в момент, когато държавата има нужда от силна левица.

 

"Трябва да си кажем истината за състоянието на страната и кой е пътят да я изведем от икономическата и политическа криза", каза още той.

"Няма да съдя БСП. Свързан съм дълбоко с партията, дал съм й най-хубавите си години от живота на нея. Времето ще отсъди кой е бил прав и кой крив", отсече бившият държавен глава.

По думите му все още не е обсъждана идеята АБВ да прерасне в политическа партия. Допълни обаче, че има съмишленици и симпатизанти в парламентарната група на БСП. Наблегна на това, че АБВ ще обявяват стъпка по стъпка политиките си.

"Обявили сме водача си на листата, нека да видим кой ще бъде опонента му, в момента, в който видим водачи на листи, ще започнем да обявяваме и останалите. Това е като шах, ход за ход, аранжирането на една листа е и в съответствие с това, което предлага опонентът", каза Първанов.

Той допълни, че акцентът в развитието на АБВ ще е родолюбието и просветеният патриотизъм.

"Ще предложим визия за една по-ефективна, по-лява социална политика, от това, което прави БСП. При нас по темата за плоския данък, за отпадането му, няма различния и вероятно една от първите ни идеи ще бъде за една различна данъчна политика. Имаме визия за активна политика вътре и навън, по отношение на българите по света", съобщи Първанов.

Бившият президент се закле, че целта му не е дестабилизиране на правителството.

"Някой от нас критикувал ли е правителството? Ще ги критикуваме, ако има защо, но няма да лягаме и ставаме с искането за оставка. Нека минат евроизборите, ще се види дали има преструктуриране в политическото пространство. Бих искал кабинетът да изкара мандата си"Едно е ясно, че май ДПС няма да има тази ключова роля - трета сила с възможност за неотменим, незаобиколим балансьор".

Георги Първанов се зарече още, че ще даде всичко от себе си, за да остане ГЕРБ извън властта.

"Бих дал всичко от себе си и ще имаме възможност за много политически сблъсъци. С Борисов и ГЕРБ ще имаме много политически сблъсъци", каза той и за пореден път обяви, че никога не е ходил в Банкя за среща с бившия премиер Бойко Борисов.

"Не знам къде се намира къщата на Борисов и не мисля да се обяснявам на всички жълтини", заключи той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати